Ιωάννινα: Πιο πολλοί, πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι να σταματήσουμε τις εξορύξεις

1352
ιωάννινα

Μαζικότητα και δυναμισμός ήταν τα χαρακτηριστικά της νέας πανελλαδικής κινητοποίησης, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, το Σάββατο 11/5/2019, μετά από κάλεσμα των συλλογικοτήτων που αντιμάχονται το παράλογο και καταστροφικό σχέδιο των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε τεράστιο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Με τη μαζικότητα, την πολυχρωμία, αλλά και με καθαρό στόχο, έσπασε -έστω και προσωρινά- το τείχος της σιωπής που προσπαθεί να ορθώσει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και το σύνολο, σχεδόν, των ΜΜΕ και, ταυτόχρονα, αποθάρρυνε όσους θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν το θέμα προεκλογικά.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης -και των μέσων, ιδιωτικών και «δημόσιων»- να υποβαθμίσουν το γεγονός, εστιάζοντας στην παράλληλη προεκλογική περιοδεία του πρωθυπουργού σε Ήπειρο και Λευκάδα, δεν πέτυχε το σκοπό της. Το απέδειξε με την ίδια της τη στάση, χρησιμοποιώντας τη βία και την καταστολή, απέναντι στις πιο απλές και ήπιες διαμαρτυρίες που αποτόλμησαν πολίτες στη Λευκάδα και στα Γιάννενα. Τόσο πολύ βέβαιη είναι για την αποδοχή του σχεδίου των εξορύξεων και για τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών σ’ αυτό… Σαν Πρωτοβουλία Αθήνας εκφράζουμε την πλήρη καταδίκη μας σε αυτές τις πρακτικές και απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και στο δικαίωμα της αντίδρασης στα επικίνδυνα σχέδια κράτους και εταιρειών, με τον τρόπο που οι ίδιοι οι πολίτες και οι συλλογικότητές τους θα επιλέξουν.

Τρεις κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα, μέσα σε ένα χρόνο (προηγήθηκαν οι πορείες στα Γιάννενα τον Ιούνη του 2018 και στην Αθήνα το Φλεβάρη του 2019), δείχνουν πολλά πράγματα. Δείχνουν ότι συνειδητοποιείται το μέγεθος του προβλήματος, ότι δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια απειλή τοπικού ή αποκλειστικά περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Αποτυπώνουν την κοινωνική απονομιμοποίηση των αντιλήψεων που ευαγγελίζονται την «ανάπτυξη», τη λατρεία των οικονομικών δεικτών και την πλαστή ευημερία που υπόσχεται ο άκρατος καταναλωτισμός και οι αγορές. Εκφράζουν τις ανησυχίες για γεωστρατηγικές επιδιώξεις γενικότερου χαρακτήρα, που οδηγούν σε επικίνδυνες εμπλοκές στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, με επίκεντρο τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τα ποικίλα δίκτυα αγωγών μεταφοράς. Επιβεβαιώνουν, τέλος, την αυξανόμενη επιρροή του αντιεξορυκτικού κινήματος, που αρχίζει να πλαταίνει και να ενεργοποιεί ευρύτερες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Το κοινό κάλεσμα στην πορεία, από τις συλλογικότητες που αντιμάχονται τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ήταν κάτι παραπάνω από μια τυπική, οργανωτική επιλογή. Ήταν αποτέλεσμα της ώριμης διάθεσης για κοινή και συντονισμένη δράση παντού, που επιβεβαιώθηκε με τη συνάντηση όλων των συλλογικοτήτων, μετά την ολοκλήρωση της πορείας. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε μια αρχική ατζέντα, που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των αντίστοιχων συνελεύσεων, στο αμέσως προσεχές διάστημα και θα επιδιωχθεί να πάρει την τελική της μορφή σε μια νέα συνάντηση.

Ο αγώνας κατά των εξορύξεων είναι ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί, ταυτόχρονα, εκεί που επιχειρούν οι πετρελαϊκές και εκεί που επιχειρείται η διασφάλιση της ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, στο όνομα του ευρύτερου «εθνικού» και δημόσιου συμφέροντος. Με αυτό το δεδομένο, η σύγκλιση, η συναντίληψη και η κοινή δράση των συλλογικοτήτων ίσως αποδειχθούν καθοριστικές για την τελική έκβασή του. Ιδιαίτερα, αν στην πορεία βρεθεί κοινός βηματισμός και με άλλες κινηματικές πρωτοβουλίες, που εμπλέκονται σε θέματα μεταλλευτικών εξορύξεων, διαχείρισης της ενέργειας, υπεράσπισης των κοινών κλπ..

Η Πρωτοβουλία της Αθήνας είχε τη δική της συλλογική παρουσία στην πορεία στα Γιάννενα και συνέβαλλε, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην πραγματοποίηση της συνάντησης με τις άλλες συλλογικότητες. Έχουμε τη θέληση και τη διάθεση να συνεχίσουμε ακόμη πιο συστηματικά τις εξωστρεφείς δράσεις στο μεγάλο «κοινό» της πρωτεύουσας, την άσκηση πολιτικής – κινηματικής πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες, που θα κάνουν ακόμη πιο πειστικό και αποτελεσματικό το λόγο και τη συνολική παρουσία της συλλογικότητάς μας.

Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα τιτάνιο έργο, συνεπώς έχουμε αίσθηση των δυσκολιών που μας περιμένουν. Από την άλλη, δεν έχουμε άλλη επιλογή, από αυτήν του αγώνα. Όχι για να περισώσουμε, απλά, τα «υπάρχοντα» και να συντηρήσουμε μια -συζητήσιμης αξίας- καθημερινότητα, αλλά γιατί προσβλέπουμε σε ένα πολύ διαφορετικό μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, θα κάνουμε «ότι περνά από το χέρι μας» για να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά η συνεργασία και η κοινή δράση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, να διευρυνθούν και να μαζικοποιηθούν οι αντιστάσεις, αναγκάζοντας το κράτος και τις εταιρείες να ακυρώσουν οριστικά τα σχέδιά τους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας