Ιταλία: Παραιτείται ο Λουίτζι Ντι Μάιο από αρχηγός των Πέντε Αστέρων

891
λουίτζι

Αιτία της παραίτησης είναι η συνεχής συρρίκνωση των ποσοστών των «πεντάστερων» και οι 14 αποχωρήσεις βουλευτών και γερουσιαστών από την κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα το απόγευμα από τη θέση του αρχηγού του Κινήματος Πέντε Αστέρων, γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος. Ο Ντι Μάιο, όπως διέρρευσε, θα ανακοινώσει σε λίγο την απόφασή του στους υπουργούς της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, οι οποίοι ανήκουν στα Πέντε Αστέρια.

Κύρια αιτία της κίνησής του αυτής είναι η συνεχής συρρίκνωση των ποσοστών των «πεντάστερων» και οι δεκατέσσερις αποχωρήσεις βουλευτών και γερουσιαστών από την κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος. Πολλά στελέχη αμφισβητούν ουσιαστικά τη γραμμή και τη διαχείριση του Ντι Μάιο και τον κατηγορούν για μεγάλη απειρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, με την κίνησή του αυτή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να αποφύγει να πληρώσει και το πολιτικό κόστος της πιθανής πανωλεθρίας των Πέντε Αστέρων στις περιφερειακές εκλογές της Καλαβρίας και της ευρύτερης περιοχής της Μπολόνια, την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει, πάντως, ότι η κίνηση αυτή του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της κυβέρνησης, ενώ ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι δήλωσε ότι η παραίτηση του επικεφαλής των πεντάστερων «σίγουρα δεν τον χαροποιεί».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, μεταδίδουν ότι οι σχέσεις του Ντι Μάιο με τον ιδρυτή των Πέντε Αστέρων, τον Μπέπε Γκρίλο, είναι στη φάση αυτή σχεδόν ανύπαρκτες και ότι για το πολιτικό αυτό κίνημα θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να προκριθεί μια συλλογική ηγεσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας