Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Κρίση και ευρω-αδιέξοδα

1212
ιταλία

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ότι πυροδότησε μια νέα πολιτική κρίση την ίδια στιγμή που η οικονομία της Ιταλίας παραμένει εύθραυστη.

Πρόκειται για μια ακόμη εκδήλωση της βαθιάς πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Ιταλία, έχοντας εμπλακεί σε αδιέξοδα εξαιτίας της πρόσδεσής της στο ευρώ και την Ε.Ε., που εντείνουν την οικονομική κρίση της γειτονικής χώρας.

Αδιέξοδα στα οποία σε καμιά περίπτωση δεν δίνουν διέξοδο οι τυχοδιωκτισμοί του Σαλβίνι, που κινείται κι αυτός πεισματικά στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Αναδεικνύοντας, συνάμα, την αδυναμία παρέμβασης μιας Αριστεράς που αδυνατεί να αντιπαρατεθεί στις ευρωπαϊστικές στρατηγικές επιλογές του ιταλικού κεφαλαίου, αφήνοντας τις λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις χωρίς ελπίδα προοδευτικής διεξόδου από τη βαθιά κρίση της χώρας.

Η απόφαση της Λέγκας να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σημαίνει το τέλος του συνασπισμού με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων”, δήλωσε ο Κόντε μιλώντας στην ιταλική Γερουσία.

Ο Ιταλός Πρόεδρος Σέργκιο Ματταρέλλα αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα διαβουλεύσεις με τα κόμματα του ιταλικού κοινοβουλίου για το ενδεχόμενο μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Εάν οι συζητήσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο είναι πιθανό οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, εκτός και αν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα συμφωνήσουν σε μία νέα συμμαχία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα της Λέγκας, η οποία εμφανίζεται να κερδίζει τις εκλογές μαζί με τους άλλους ακροδεξιούς συμμάχους της.

Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές υποχωρεί 7,5 μονάδες βάσης στo 1,366% μετά την παραίτηση Κόντε. Την ίδια στιγμή, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχωρεί 0,7% στις 20.568,75 μονάδες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Κόντε κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ότι ήταν ανεύθυνος και ότι “εργάστηκε μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του“, προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Σαλβίνι “θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα”.

Ο Σαλβίνι απέσυρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση στις 8 Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εμπόδιζε πολιτικές πρωτοβουλίες που η Ιταλία έχει ανάγκη. Οι ηγέτες του Κινήματος των Πέντε Αστέρων αντέδρασαν ξεκινώντας συζητήσεις για την πιθανότητα μιας συμμαχίας με το Δημοκρατικό Κόμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας