Ιταλία: Οι υπάλληλοι των Βρυξελλών ξανά στην κυβέρνηση-Κυβερνητική συμφωνία PD-5Αστέρων

1486
PD

Η Ιταλία από μία κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ακροδεξιού Σαλβίνι, περιπίπτει τώρα σε κυβέρνηση με βαρύνοντα ρόλο τους νεοφιλελεύθερους υπαλλήλους των Βρυξελλών, του Δημοκρατικού Κόμματος. Από την Σκύλα στη Χάρυβδη.

Το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) κατέληξε σε «πολιτική συμφωνία» με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία «συνιστά εγγύηση» για το M5S, είπε ο ηγέτης του, επικρίνοντας τον πρώην σύμμαχό του, τον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι επειδή στις 8 Αυγούστου διέλυσε τον μεταξύ τους κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Νικόλα Τζιγκαρέτι ανέφερε νωρίτερα ότι δέχεται την πρόταση για πρωθυπουργία Κόντε, διευκρινίζοντας όμως πως το νέο σχήμα θα αποτελέσει νέα αρχή σε σχέση με τον συνασπισμό Πέντε Αστέρων – Λεγκας που προηγήθηκε, πάλι με πρωθυπουργό τον κ. Κόντε.

Πρόκειται για μία «φρέσκια πρόκληση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται απλώς να πάρει την σκυτάλη από το προηγούμενο σχήμα.

Σημειώνεται μάλιστα ότι, η συμφωνία ανάμεσα σε M5S και PD έκλεισε λίγο πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας που έχει δώσει ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Νωρίτερα το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε γνωστό ότι, τελικά, θα στηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Κόντε.

Ο Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, κήρυξε την διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Με τον τρόπο αυτόν ανατρέπονται στα σχέδια του Ματέο Σαλβίνι να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα κάλεσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο αύριο το πρωί στις 9.30, τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό απόψε από έναν αξιωματούχο της ιταλικής προεδρίας.

Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι ο Κόντε είναι πιθανόν να λάβει εντολή για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα μετέχουν το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Σημειώνεται, ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε σταματήσει μέχρι νεωτέρας τις συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα, έως ότου δεσμευτεί ότι αποδέχεται την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.

Τα «αγκάθια»

Παρά το πρώτο βήμα που έκαναν τα δύο παραδοσιακά αντίπαλα κόμματα, οι διαφωνίες παραμένουν πολλές.

Μεγάλο αγκάθι είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, με το Δημοκρατικό Κόμμα να ζητεί την άμεση κατάργηση των σκληρών μέτρων του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων απαιτεί επίσης την περικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό μόνο υπό το πλαίσιο μίας ευρύτερης συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Τα δύο μέρη έχουν επίσης διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2020, ο οποίος θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το έλλειμμα της Ε.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας