Ιστοσελίδα «Myrotvorets»: Επίσημη «λίστα προγραφών» της ουκρανικής χούντας, με μάσκα «ΜΚΟ»

2407
ukranorama

Μόλις χτες έγινε γνωστό (αν και, κατά τα φαινόμενα έχει συμβεί εδώ και μερικούς μήνες), ότι ο Γραμματέας του ΠΣ της ΛΑ.Ε Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και το στέλεχος της ΛΑ.Ε και ενεργός αγωνιστής για την υπόθεση της απελευθέρωσης του Ντονμπάς Ανδρέας Ζαφείρης έχουν συμπεριληφθεί στην «μαύρη λίστα» της ουκρανικής ιστοσελίδας «Myrotvorets» («Ειρηνοποιός»).

Η ονομασία της ιστοσελίδας είναι το λιγότερο κατ’ ευφημισμόν, αφού το βασικό της αντικείμενο είναι, όπως έγραφα και χτες στην Iskra, η επίσημη καταγραφή και ηλεκτρονικό «φακέλωμα» (και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο) όλων όσων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είτε έχει εκφραστεί είτε έχει πράξει οτιδήποτε υπέρ του λαού του Ντονμπάς, υπέρ της απόφασης του λαού της Κριμαίας για απόσχιση από την Ουκρανία και προσχώρηση στην Ρωσική Ομοσπονδία και, γενικά, οτιδήποτε το καθεστώς του Κιέβου θεωρεί ότι διαπράττεται εναντίον του.

Επίσημα, η εν λόγω ιστοσελίδα δηλώνει ότι πραγματοποιεί «έρευνα πιθανών εγκληματικών ενεργειών κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, της ειρήνης, της ασφάλειας της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας νομικής τάξης(!!!)». Ωστόσο, μια μικρή διερεύνηση στο διαδίκτυο, σε στοιχεία προσβάσιμα μεν, αλλά που πρέπει κανείς να γνωρίζει κάποια «πατήματα» (συν τη ρωσική ή/και την ουκρανική γλώσσα) ώστε να τα βρει, καταδεικνύουν ότι η εν λόγω ιστοσελίδα αποτελεί, στην ουσία, την «λίστα διώξεων και προγραφών» του χουντικού καθεστώτος του Κιέβου και μάλιστα με την επίσημη κάλυψη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία υπάγεται σε αυτό.

Η ιστοσελίδα «Myrotvorets» (ρωσ.: «Миротворец», ουκρ.: «Миротворець») ανήκει στο ομώνυμο Κέντρο, το οποίο παρουσιάζεται ως «ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση» (ΜΚΟ). Στον θυρεό του Κέντρου, χρωματισμένο στα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας (κίτρινο-μπλε), αναγράφεται η λατινική φράση «Pro Bono Publico» («Για το κοινό καλό»)!…

Στην περιγραφή, εντός της ιστοσελίδας, για το Κέντρο «Myrotvorets» και την οικεία ιστοσελίδα διαβάζουμε τα παρακάτω:

«Το Κέντρο «Myrotvorets» είναι ένας ανεξάρτητος μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων, δημοσιογράφων και εμπειρογνωμόνων για τη μελέτη των σημείων εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, της ειρήνης, της ανθρώπινης ασφάλειας και της διεθνούς έννομης τάξης, που ασχολούνται με δημιουργικές επιστημονικές και δημοσιογραφικές δραστηριότητες. Με την ενημερωτική υποστήριξη του Κέντρου «Myrotvorets» δημιουργήθηκε ένας τόπος με το ίδιο όνομα, ο οποίος είναι επίσης ανεξάρτητο μη κρατικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.

Προς το συμφέρον της διατήρησης της ζωής, της υγείας, της ελευθερίας της ελεύθερης κυκλοφορίας και των άλλων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών της Ουκρανίας, η ομάδα του Κέντρου «Myrotvorets» καταγράφει και φυλάσσει με ασφάλεια πληροφορίες σχετικά με αντικείμενα έρευνας που περιέχουν σημεία εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, την ειρήνη, την ασφάλεια της ανθρωπότητας και τη διεθνή έννομη τάξη.

Το Κέντρο «Myrotvorets» εκτελεί τις δραστηριότητές του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ουκρανίας και τις διεθνείς κανονιστικές πράξεις που επικυρώνονται από το κράτος μας.

Το περιεχόμενο του ιστότοπου «Myrotvorets» συμπληρώνεται από γνωστές και διαθέσιμες στο κοινό ανοιχτές πηγές, οι οποίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ερευνητικούς, δημιουργικούς και δημοσιογραφικούς σκοπούς.

Οι κύριες πηγές πληροφοριών που χρησιμοποιεί το Κέντρο «Myrotvorets» για την επιστημονική έρευνα είναι υλικά που είναι διαθέσιμα στο κοινό και δημοσιεύονται σε κοινωνικά δίκτυα, σε διαδικτυακές ιστοσελίδες, ιδιωτικές ιστοσελίδες, εξειδικευμένα φόρουμ και ιστολόγια, μεταδίδονται μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου. .

Το Κέντρο «Myrotvorets» δεν αντιτίθεται στη χρήση πληροφοριών και πληροφοριών που περιέχονται στον ομώνυμο ιστότοπο από αξιωματούχους της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων της Ουκρανίας, των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε επιχειρησιακές και ερευνητικές δραστηριότητες.

Για να εντοπίσουμε τα αντικείμενα της έρευνάς μας (προδότες της πατρίδας, μαχητές, μισθοφόρους και τρομοκράτες, Ρώσους στρατιωτικούς – εγκληματίες πολέμου) στα εδάφη άλλων χωρών, καλούμε τα όργανα της τάξης των ξένων χωρών να συνεργαστούν».

(Στο παραπάνω απόσπασμα, διατηρήσαμε τα έντονα γράμματα ακριβώς όπως ήταν στο πρωτότυπο ρωσικό κείμενο).

Διαβάζοντας το παραπάνω «λογίδριο», ίσως ήδη να έχετε καταλάβει ότι… κάτι δεν πάει καλά… Οι πρώτες παράγραφοι μας δίνουν μια εικόνα της ιστοσελίδας περίπου ιδανική…  Όσο όμως κανείς προχωράει στην ανάγνωση του κειμένου και, ειδικά όταν φτάσει στις δύο τελευταίες παραγράφους (αυτές που η ίδια η ιστοσελίδα τονίζει με bold γραμματοσειρά), ήδη «μυρίζει» από μακριά, ότι κάποιου είδους σχέση υπάρχει με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας όχι μόνο της ίδιας της Ουκρανίας, αλλά και άλλων χωρών…

Αν, λοιπόν, είχατε αυτήν την υποψία, είχατε απόλυτο δίκιο! Εάν προσέξει κανείς το βασικό e-mail επικοινωνίας με την ιστοσελίδα (lyst2sbu@gmail.com), εντός του περιέχονται τα αρχικά της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας – SBU! Στο δεύτερο, δε, e-mail που δίνεται, ώστε να γίνονται διορθώσεις στοιχείων από τους πληροφοριοδότες της ιστοσελίδας, υπάρχουν τα αντίστοιχα αρχικά του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών – MVS: lyst2mvs@gmail.com.

Ακόμη και αν οι δύο παραπάνω ηλεκτρονικές διευθύνσεις δεν ανήκουν στους παραπάνω οργανισμούς (οι κυβερνητικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο διαθέτουν δικές τους ηλεκτρονικές διευθύνσεις και όχι σε κοινά χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες όπως gmail, hotmail κλπ), γίνεται φανερή η διασύνδεση των στοιχείων που συλλέγει η εν λόγω ιστοσελίδα με τους δύο κρατικούς οργανισμούς που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την χρήση τους).

Επιπλέον, στο πάνω δεξί μέρος της ιστοσελίδας υπάρχουν δύο ηλεκτρονικά «κουμπιά», απ’ όπου γίνεται είσοδος, με «ειδική» κωδικοποίηση, από τους συνεργάτες των ουκρανικών και των ξένων υπηρεσιών ασφαλείας αντίστοιχα!!! (Υπέροχα πράγματα!!! Στγ).

Θα δώσουμε τώρα μερικά στοιχεία γύρω από τη δημιουργία και τη δράση του Κέντρου και της ιστοσελίδας «Myrotvorets», από αυτά που, βεβαίως, αποφεύγουν να δώσουν οι εμπνευστές τους (που θα μάθετε, σε λίγο και το ποιοι είναι και τι «καπνό φουμάρουν»)…

Η ιστοσελίδα «Myrotvorets» δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, με πρωτοβουλία του Αντόν Γκεράσενκο (Антон Геращенко), «μυστικοσύμβουλου» του Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας και βουλευτή με το κόμμα «Εθνικό Μέτωπο» των Γιατσενιούκ-Τουρτσίνοβ (κυβερνητικός εταίρος του κόμματος του Προέδρου Π. Ποροσένκο). Ο ανοιχτά διακηρυγμένος στόχος της ιστοσελίδας ήταν εξαρχής το «κυνήγι» όσων το επίσημο Κίεβο ονομάζει τα τελευταία 4μιση χρόνια «αυτονομιστές» (τους κατοίκους, την πολιτική ηγεσία και τον Λαϊκό Στρατό των ΛΔ του Ντονμπάς) και «πράκτορες του Κρεμλίνου» (εδώ χωρούν διάφορα, ως προς την εθνικότητα και την ιδιότητα, άτομα, από πολιτικούς έως δημοσιογράφους και από κοινωνικούς ακτιβιστές μέχρι απλούς ανθρώπους που… τόλμησαν να εκφράσουν άποψη διαφορετική από αυτή των «χουνταίων»). Τα βασικά θέματα («αδικήματα» κατά τους εμπνευστές της ιστοσελίδας) που αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης είναι η οποιαδήποτε θετική, προφορική ή έμπρακτη στήριξη στις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ) και στην δίκαιη προσχώρηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και η οποιαδήποτε ανοιχτή κριτική ασκείται προς το χουντικό καθεστώς του Κιέβου.

Ιδιοκτήτης της σελίδας είναι ο 55χρονος Γκεόργκι Τούκα (Георгий Тука), στο παρελθόν ιδρυτής της δήθεν «εθελοντικής» οργάνωσης «Narodny Tyl»Λαϊκά Μετόπισθεν»), που αποτέλεσε το πρόπλασμα για τη δημιουργία του «Myrotvorets». Από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι και σήμερα ο Τούκα κατέχει το πόστο του Υφυπουργού αρμόδιου για τις «προσωρινά κατεχόμενες περιοχές» της Ουκρανίας (στγ: εννοούνται οι ΛΔ του Ντονμπάς και η Κριμαία).

Παρά τις διακηρύξεις περί «τήρησης του νόμου» και περί χρήσης αποκλειστικά ανοιχτών πηγών πληροφόρησης, στην πραγματικότητα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα είναι επί το πλείστον προϊόν των πλέον γνωστών παράνομων μεθόδων άντλησης πληροφοριών (hacking, phishing κοκ). Περιττό να πούμε, βεβαίως, ότι τα προσωπικά δεδομένα όσων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της εν λόγω ιστοσελίδας, βρίσκονται ανοιχτά αναρτημένα χωρίς τη δική τους θέληση

Η δημοσίευση, τον Απρίλιο του 2015, των προσωπικών δεδομένων (συμπεριλαμβανομένης και της διεύθυνσης των σπιτιών) του Ουκρανού αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ολές Μπουζινά και του βουλευτή του Κόμματος των Περιφερειών (του αποπεμφθέντα νόμιμου Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς) Ολέγκ Καλάσνικοβ, θεωρείται ότι οδήγησε στη δολοφονία (με διαφορά μιας μέρας!) και των δύο. Ωστόσο, καμία ποινική διαδικασία, ούτε καν για ηθική αυτουργία, δεν ασκήθηκε από τις ουκρανικές αρχές… Ο ίδιος, δε, ο Τούκα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα απάντησε κυνικά ότι «περισσότερα από 300 άτομα (από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της ιστοσελίδας, στγ) είτε έχουν συλληφθεί, είτε έχουν εξοντωθεί» και ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να λυπηθεί «για χάρη δύο καθαρμάτων, που είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο (στο Ντονμπάς, στγ)»…

Για να πάρουμε μια γενικότερη ιδέα για τις πολιτικές απόψες του κυρίου Τούκα, ας δούμε και δύο ατάκες του από συνέντευξη που είχε δώσει τον Δεκέμβριο του 2015: «Κάθε μέρα γίνομαι ολοένα και πιο ένθερμος υποστηρικτής όχι της δημοκρατίας, αλλά της δικτατορίας», — ήταν η πρώτη του ατάκα. Και συνέχισε: «στη χώρα χρειάζεται ένας Ντε Γκολ, ένας Πινοτσέτ, ένας Σομόζα», ενώ το πρώτο βήμα που θα έπρεπε αυτός ν’ ακολουθήσει, είναι η απαγόρευση της δράσης όλων των πολιτικών κομμάτων!!! (Στγ: Τι λέγαμε για τις «ευρωπαϊκές αξίες», την δημοκρατία και την ελευθερία λόγου και δράσης στην Ουκρανία, θυμάστε;;;).

Όσο η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ασχολιόταν σχεδόν αποκλειστικά με πρόσωπα από την Ουκρανία, το Ντονμπάς, την Κριμαία και την Ρωσία, παρέμενε απαρατήρητη από τους διεθνείς οργανισμούς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν, ωστόσο, στη λίστα των «ανεπιθύμητων» άρχισαν να συμπεριλαμβάνονται και ονόματα γνωστών δημοσιογράφων από μεγάλα, δυτικά και μη, ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, το Al Jazeera, η γαλλική Le Monde, το BBC, το Reuters, το Forbes κ.ά., αλλά και πολιτικών προσώπων από διάφορες χώρες της καθ’ ημάς «πολιτισμένης» Δύσης, τότε υπήρξε άμεση αντίδραση, που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο της ιστοσελίδας, τον Μάιο του 2016. Επειδή όμως, ειδικά στη σημερινή Ουκρανία ισχύει απόλυτα το «κάθε θαύμα τρεις ημέρες», χρειάστηκαν λίγο περισσότερες (έξι, για την ακρίβεια) όχι μόνο για να επαναλειτουργήσει, αλλά και για να αναρτήσει ανανεωμένη και με περισσότερα ονόματα την «λίστα προγραφών» του ουκρανικού καθεστώτος. Με την αμέριστη, δε, αρωγή και συμπαράσταση των κρατικών αρχών, έλαβε και στάτους «κανονικού» και «νόμιμου» ΜΜΕ, έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του περισσότερες από 100 χιλιάδες άτομα από την Ουκρανία, τη Ρωσία και όλον τον κόσμο!… Και, όπως έχουμε ήδη αναφέρει εκτενώς και στο προηγούμενο άρθρο μας στην Iskra, στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται και δύο Έλληνες πολίτες και πολιτικοί αγωνιστές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Ανδρέας Ζαφείρης…

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την ίδια τη λίστα προσώπων της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης όλων των προσωπικών δεδομένων του καθενός (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία και τόπος γέννησης, τόπος κατοικίας, τηλέφωνα κοκ), αλλά και των «αδικημάτων» στα οποία έχει, κατά την αντίληψη των χουνταίων του Κιέβου, υποπέσει. Καταχωρούνται επίσης πιθανές δηλώσεις σε ΜΜΕ, παρουσία σε διάφορες εκδηλώσεις που θεωρείται ότι έχουν «αντιουκρανικό περιεχόμενο», ενώ όλα τα παραπάνω «τεκμηριώνονται» και με φωτογραφικό υλικό και συνδέσμους σε άλλες ιστοσελίδες.

Οι πληροφοριοδότες τώρα (ρουφιάνοι, κατά το κοινώς λεγόμενο), για να καταχωρήσουν τις πληροφορίες που συλλέγουν, μπαίνουν σε ειδική φόρμα που υπάρχει εντός της ιστοσελίδας και περνούν εκεί τα στοιχεία. Εντός της ιστοσελίδας περιέχονται και οδηγίες για το πώς γίνονται οι καταχωρήσεις αυτές. Ένας από τους κανόνες που ισχύουν, είναι ότι δεν γίνονται δεκτά και απορρίπτονται e-mail που προέρχονται από ρωσικούς παρόχους (πχ mail.ru, yandex κοκ).

Αξιοπερίεργο, εκ πρώτης όψεως είναι, ότι «γλώσσα εργασίας» της ιστοσελίδας θεωρούνται τα Ρωσικά, παρά το γεγονός ότι όχι μόνο η ρωσική, αλλά και όλες οι άλλες γλώσσες των λαών που κατοικούν στην Ουκρανία θεωρούνται, ουσιαστικά, «υπό διωγμόν». Ο λόγος εδώ είναι καθαρά πρακτικός και «ωφελιμιστικός»: ανάμεσα στους «ουκρανόψυχους» καταδότες, υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν καν την ουκρανική γλώσσα και η μόνη, μάλλον, γλώσσα που έμαθαν και μιλούν είναι τα Ρωσικά!… Αυτό και παρόμοια άλλα γεγονότα καταδεικνύουν ότι το «εθνοτικό» ζήτημα χρησιμοποιείται από τους νεοναζί της ουκρανικής ηγεσίας κυρίως ως πρόσχημα και ως μέσο, ενώ οι βασικοί λόγοι της εχθρότητας των πραξικοπηματιών του Κιέβου προς την Μόσχα είναι βαθύτατα πολιτικοί, οικονομικοί και γεωστρατηγικοί… Και, φυσικά, δεν εξυπηρετούν μόνο, ούτε κυρίως, τις προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις των μελών της ουκρανικής ηγεσίας, αλλά αυτές του δυτικού ιμπεριαλισμού, που θέλει (και έχει σε μεγάλο βαθμό πετύχει) να μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα θλιβερό προτεκτοράτο που, επιπλέον διοικείται από ένα πολιτικό προσωπικό που διακατέχεται από αυταρχικές, φασιστικές και νεοναζιστικές αντιλήψεις…

Ως «κερασάκι στην τούρτα» της περιγραφής της εν λόγω ιστοσελίδας, αναφέρουμε τις δεκάδες (ή και εκατοντάδες) απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που βρίσκει κανείς εντός της σε σχέση με την Ρωσία, τα πρόσωπα της πολιτικής της ηγεσίας, τους κατοίκους και τους ηγέτες των ΛΔ του Ντονμπάς κοκ… Ενδεικτικά, τα καταδιδόμενα πρόσωπα (αυτά δηλαδή που καταχωρούνται στην λίστα) αποκαλούνται «δούλοι», ενώ η ίδια η λίστα αποκαλείται… «καθαρτήριο»… Για να προσθέσει κανείς ένα νέο «μέλος» στη λίστα, υπάρχει το «κουμπί»-επιλογή «Πρόσθεσε έναν δούλο»…

Η συμπερίληψη ενός προσώπου στη «λίστα διώξεων», από τη μία αποτελεί πηγή κινδύνου για το ίδιο το πρόσωπο, αφού ανοιχτά διακηρυγμένος σκοπός όχι μόνο της ιστοσελίδας «Myrotvorets», αλλά και της ίδιας της χούντας του Κιέβου η φυσική εξόντωση, ή έστω η ποινική δίωξη και η φυλάκιση όσων συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, από την άλλη όμως αποτελεί και τίτλο τιμής για όσους βρίσκονται ή/και θα βρεθεί το όνομά τους σε αυτήν, αφού έτσι επιβεβαιώνεται, έστω και έμμεσα, η πίστη τους στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων, ανεξαρτήτως, των ανθρώπων.

Η δική μας ελπίδα είναι, να βρει ο ουκρανικός λαός τη δύναμη και τον τρόπο να ανατρέψει τη σημερινή, χουντική, νεοναζιστική και τυραννική εξουσία και να επανέλθει όσο γίνεται πιο σύντομα σε πολύ καλύτερη μοίρα, πολιτική, οικονομικήκ και κοινωνική, σε σχέση με την σημερινή… Και λίστες όπως αυτή του «Myrotvorets» να αποτελούν μόνο μια δυσάρεστη ανάμνηση…

*Ο Βασίλης Μακρίδης είναι δημοσιογράφος και μεταφραστής ρωσικής γλώσσας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Ροστόβ-να-Ντονού (Ρωσία) και μέλος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας