Μακάβρια ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου. Συνδέουν Λεβιάθαν με εγκαταστάσεις LNG Αιγύπτου

76
Ιστορική ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου

Η Αίγυπτος του Σίσι δίνει δυστυχώς χείρα βοηθείας στο κατοχικό Ισραήλ

Ο αγωγός EastMed πάει περίπατο!

Αναλυτικά η συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας, Tarek El Molla, προσγειώθηκε χτες στο Ισραήλ σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη υπουργού της Αιγύπτου τα τελευταία 5 χρόνια!

Ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μ.Νετανιάχου και τον υπουργό Ενέργειας, Steinitz, καθώς και ανώτερους αξιωματούχους του Ισραήλ.

Οι συζητήσεις αφορούσαν το “Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου” που δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας, Tarek El Molla, συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Yuval Steinitz, να συνδέσουν το ισραηλινό κοίτασμα “Λεβιάθαν” με τις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG μέσω υπεράκτιου αγωγού.

H συμφωνία συμπέφτει με την έναρξη του εργοστασίου της Damiatta και την εξαγωγή LNG στην Ευρώπη μετά από 8 χρόνια παύσης!

Αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου.

Τί είπε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας

Ο Steinitz τόνισε πως είναι “εξαιρετικά χαρούμενος και ενθουσιασμένος” με την υποδοχή Mola καθώς ο ομόλογος του είναι ο πρώτος Αιγύπτιος υπουργός που επισκέπτεται το Ισραήλ.

“Εχουμε δημιουργήσει το “Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου” που ενώνει τις Αραβικές χώρες με το Ισραήλ και πιστεύω πως εγώ και ο υπουργός El Molla είμαστε ηγήτορες στο θέμα αυτό.

Αυτή είναι μια ιστορική επίσκεψη και νοιώθω τυχερός που υποδέχομαι τον συνάδελφο μου και την αντιπροσωπεία του εδώ στο Ισραήλ.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική συμφωνία οικονομικής συνεργασίας Αιγύπτου-Ισραήλ τα τελευταία 42 χρόνια” είπε ο  Steinitz

Οι δύο χώρες συνομίλησαν και για άλλα θέματα όπως το Παλαιστινιακό, την ενεργειακή τους ανεξαρτησία, συμπεριλαμβανομένης και ενός υποθαλάσσιου πεδίου στη Γάζα, την δημιουργία ενός νέου ηλεκτρικού εργοστασίου στο Jenin καθώς και την παροχή φυσικού αερίου στους Παλαιστινίους.

“Εδώ μαζί με τον Υπουργό Steinitz, ξεκινήσαμε πριν λίγα χρόνια την επέκταση της συνεργασίας μας στην ενέργεια που βελτιώθηκε με την ίδρυση του “Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου” είπε ο Molla .

Τί είπε ο Μ.Νετανιάχου

“Ισραήλ και Αίγυπτος μετατρέπονται σε κόμβο φυσικού αερίου” ανέφερε ο Μ.Νετανιάχου και πρόσθεσε:

“Μαζί μπορούμε να προμηθεύσουμε όχι μόνο τις δικές μας ανάγκες αλλά τις ανάγκες πολλών χωρών.

Αυτό είναι το πνεύμα της φιλίας και της συνεργασίας, της ειρήνης και της ευημερίας.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη Αραβική χώρα που σύναψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Το γεγονός αυτό μαζί με τις νέες 4 χώρες (εννοεί τις χώρες από τις “Συμφωνίες του Αβραάμ” δείχνει ότι μπορούμε να καλυτερέψουμε τις ζωές όλων των ανθρώπων σε οικονομικούς όρους και πιστεύω πως αυτό είναι μεγάλη ευκαιρία για την περιφερειακή συνεργασία της Αιγύπτου, του Ισραήλ και άλλων χωρών”.

“Η Αίγυπτος είναι στρατηγικός συνεργάτης για το Ισραήλ” είπε με την σειρά του ο υπουργός εξωτερικών Gabi Ashkenazi.

“Ελπίζω πως η επίσκεψη σας θα ανοίξει τις πόρτες και σε συνεργασίες σε άλλα πεδία”

“Συμφωνήσαμε για την κατασκευή ενός υπεράκτιου αγωγού από το Λεβιάθαν προς τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG της Αιγύπτου.

Σκοπός είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου καθώς η ζήτηση σε ενέργεια από χώρες της ΕΕ μεγαλώνει”.

Το κοίτασμα “Λεβιάθαν” βρίσκεται 130 χιλιόμετρα δυτικά του Μεσογειακού λιμανιού της Χάιφα και το κοίτασμα εκτιμάται σε 535 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η αμερικανική εταιρεία “Noble” μαζί με την ισραηλινή “Delek” έχουν αναλάβει το κονσόρτιουμ ανάπτυξης του κοιτάσματος “Λεβιάθαν” και του μικρότερου “Tamar” . Πέρυσι πέτυχαν μια δεκαετή συμφωνία 15 δισ. ευρώ με την αιγυπτιακή ” Dolphinus” για την παροχή 64 δισ. κυβικών μέτρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας