Ιράν: Οι ΗΠΑ υπεύθυνες για τις ωμότητες στην Υεμένη

1517
ιράν

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζοντας τη Σαουδική Αραβία, η οποία πολεμά στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι από το 2015, ευθύνονται για τις ωμότητες που διαπράττονται στη χώρα.
Αντιδρώντας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, ο Μπαχράμ Γασεμί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι το κείμενο αυτό «αποδεικνύει ξεκάθαρα και χωρίς καμία αμφιβολία τη συμμετοχή και την ευθύνη της Αμερικής στις ωμότητες που διαπράττονται από τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη».
Στην ανακοίνωσή της η Ουάσινγκτον διαβεβαίωνε ότι παραμένει «αποφασισμένη να στηρίζει τη Σαουδική Αραβία και όλους τους συμμάχους της στον Κόλπο ενάντια στην επιθετικότητα και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης», κυρίως στην Υεμένη.
Περιφερειακοί αντίπαλοι, Σαουδική Αραβία και Ιράν έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από τον Ιανουάριο του 2016. Η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ είναι οξυμένη και εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, όπου στηρίζουν αντίπαλες πλευρές.
Στις αρχές Νοεμβρίου το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη για «ευθεία επίθεση» εναντίον του, μετά την εκτόξευση από τους αντάρτες Χούτι ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, τον οποίο οι Σαουδάραβες κατέρριψαν πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσάς τους.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει κανέναν στρατιωτικό δεσμό με την Υεμένη», τόνισε ξανά ο Γασεμί, η χώρα του οποίου στηρίζει πολιτικά τους Χούτι και καταγγέλλει τακτικά τους βομβαρδισμούς αμάχων από τη Σαουδική Αραβία.
Κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι διασπείρουν «εντελώς αβάσιμες» κατηγορίες εναντίον του Ιράν, ο Γασεμί κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον «στηρίζει ανοικτά με τις δηλώσεις της τη συνέχιση των επονείδιστων ωμοτήτων που διαπράττει» η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα Νοεμβρίου από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, η Σαουδική Αραβία έχει υπογράψει από το 2009 ως το 2016 συμβόλαια για την αγορά όπλων από τις ΗΠΑ συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Από το 2015 ο σαουδαραβικός στρατός, που εκπαιδεύεται από της ΗΠΑ, χρησιμοποιεί για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Υεμένη όπλα αμερικανικής κατασκευής, δέχεται την επιμελητειακή υποστήριξη των ΗΠΑ και τις πληροφορίες που του παρέχει», τονίζεται στην έκθεση αυτή.

Προειδοποίηση Ιράν: Αν μας απειλήσει η Ευρώπη, θα αυξήσουμε το βεληνεκές των πυραύλων μας!

Ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε την Ευρώπη ότι αν απειλήσει την Τεχεράνη, οι Φρουροί θα αυξήσουν το βεληνεκές των πυραύλων άνω των 2.000 χιλιομέτρων.
«Αν έχουμε διατηρήσει το βεληνεκές των πυραύλων μας μέχρι τα 2.000 χιλιόμετρα, αυτό δεν είναι εξαιτίας έλλειψης τεχνολογίας… Ακολουθούμε ένα στρατηγικό δόγμα», τόνισε ο Σαλαμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars.
«Μέχρι σήμερα θεωρούμε ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί μια απειλή, για αυτό και δεν έχουμε αυξήσει το βεληνεκές των πυραύλων μας. Αλλά αν η Ευρώπη θέλει να μετατραπεί σε μια απειλή, τότε θα αυξήσουμε το βεληνεκές των πυραύλων μας», πρόσθεσε.
Η Γαλλία είχε ζητήσει διάλογο με το Ιράν για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, για πιθανή διαπραγμάτευση, ξεχωριστά από την συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, που υπεγράφη με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.
Το Ιράν επανειλημμένα τονίζει ότι το πυραυλικό του πρόγραμμα είναι αμυντικό και δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας