Ιράν: Εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη συμφωνία, αρχίζουμε αμέσως εμπλουτισμό ουρανίου

1470
ιράν

Το Ιράν θα μπορούσε να επαναλάβει γρήγορα την παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού (καθαρό ουράνιο), εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (OIEA).
«Αν λάβουμε την απόφαση, μπορούμε να αρχίσουμε μέσα σε πέντε ημέρες εμπλουτισμένο ουράνιο καθαρότητας 20% (στον πυρηνικό σταθμό) Φόρντο», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στη δημόσια τηλεόραση Irib.
Σε υψηλό βαθμό εμπλουτισμού, το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Όταν ο βαθμός εμπλουτισμού του είναι χαμηλός, το ουράνιο χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους σταθμούς για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
«Βέβαια, δεν θα θέλαμε να συμβεί κάτι τέτοιο επειδή κάναμε πολλές προσπάθειες για να καταλήξουμε στην πυρηνική συμφωνία», πρόσθεσε.
Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις, προβλέπει ότι το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ειρηνικές χρήσεις με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος είναι αντίθετος στη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε ο προκάτοχός του, Barack Obama, έχει απειλήσει πολλές φορές ότι θα σκίσει το κείμενο της συμφωνίας. Επίσης, επέβαλε πρόσφατα σειρά νομικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που δεν συνδέονται με τις πυρηνικές δραστηριότητές του.
Η Τεχεράνη απείλησε την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τάχιστα την πυρηνική συμφωνία, αν οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν την «πολιτική των κυρώσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας