Ογκολογικοί ασθενείς μένουν χωρίς ακτινοθεραπεία

1702
ασθενείς

Δεκατρείς χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς μένουν χωρίς ακτινοθεραπεία κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αφού η λίστα αναμονής φθάνει και τους τέσσερις μήνες. Ο λόγος; Η σοβαρή έλλειψη ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).  Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, στην Ελλάδα  αντιστοιχούν τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα σε ένα εκατομμύριο κατοίκους, τη στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αναλογία είναι έξι ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Παράλληλα, υπάρχει τεράστια έλλειψη τεχνολόγων, ακτινοθεραπευτών και ακτινοφυσικών. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η μία στις τρεις οργανικές θέσεις είναι κενές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλη Γιαννάκο, οι γραμμικοί επιταχυντές είναι παλαιάς τεχνολογίας. «Ακόμη και σήμερα λειτουργούν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα 45 ετών τα οποία είναι για απόσυρση. Την ίδια στιγμή, τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία που διαθέτουν γραμμικούς επιταχυντές κάνουν χρυσές δουλειές αφού οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους 4.000ευρώ », δηλώνει. Σημειώνει δε ότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν κεντρική μονάδα διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων.
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, παραμονή της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται στη συμπρωτεύουσα συγκέντρωση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο και πορεία στο κέντρο της πόλης με προορισμό το γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας