Ιράν: Αναμένουμε τις εγγυήσεις της ΕΕ για πετρέλαιο και τράπεζες

946
ιράν

«Περιμένουμε ακόμα την Ευρώπη να αναλάβει δράση για την πώληση του πετρελαίου του Ιράν και τη διατήρηση των τραπεζικών σχέσεων», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών

Το Ιράν αναμένει τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις σχετικά με την πώληση των ιρανικών πετρελαϊκών και τις τραπεζικές σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, δήλωσε σήμερα (25/8) ο υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας Mohammad Javad Zarif σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων τον Μάιο του 2018 και επανέφερε κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Την ίδια ώρα, άλλα εμπλεκόμενα μέρη στη συμφωνία αναζητούν τρόπους, προκειμένου να τη διασώσουν.

«Περιμένουμε ακόμα την Ευρώπη να αναλάβει δράση για την πώληση του πετρελαίου του Ιράν και τη διατήρηση των τραπεζικών σχέσεων», δήλωσε ο Zarif, αναφέρει το Reuters.

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επίσης υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη (23/8) να παράσχει 18 εκατομμύρια ευρώ βοήθειας στο Ιράν για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Αυτό είναι ένα πακέτο που θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές να επικοινωνούν μεταξύ τους και δεν έχει τίποτα να κάνει με την πυρηνική συμφωνία και αλλά ζητήματα».

Ο κορυφαίος απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ιράν, Brian Hook, επέκρινε την κοινοτική βοήθεια προς την Τεχεράνη  και δήλωσε ότι έστειλε «λάθος μήνυμα σε λάθος χρόνο».

Η χρηματοδότηση από την ΕΕ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου 50 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το Ιράν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας