Ιντλίμπ: Πανωλεθρία τουρκικών δυνάμεων, εκκενώνουν θέσεις περικυκλωμένες από τον συριακό στρατό

1394
ιντλίμπ

Τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται σήμερα από ένα σημαντικό παρατηρητήριο στη βορειοδυτική Συρία, στην περιοχή του Ιντλίμπ, το οποίο είχε περικυκλωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από το συριακό στρατό έπειτα από μια επίθεση, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παραδοσιακός προστάτης φανατικών οργανώσεων εξεγερμένων στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, η γειτονική Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα στη βορειοδυτική Συρία, κυρίως σε 12 παρατηρητήρια που εγκατέστησε εκεί τον Σεπτέμβριο του 2018.

Πολλές από αυτές τις τουρκικές θέσεις περικυκλώθηκαν ουσιαστικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις όταν αυτές ανακατέλαβαν μεγάλα τμήματα της επαρχίας Ιντλίμπ και της γειτονικής Χάμα, έπειτα από φονικές και καταστροφικές διαδοχικές επιθέσεις.

Έτσι το παρατηρητήριο Μόρεκ, βόρεια της Χάμα στη Συρία, ήταν περικυκλωμένο από κυβερνητικές δυνάμεις από τον Αύγουστο του 2019.

«Μετά τα μεσάνυχτα, οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να εκκενώνουν το Μόρεκ, και σήμερα το πρωί ένα σημαντικό κομβόι εγκατέλειψε» τον τομέα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διοικητής φιλοτουρικών ανταρτικών παρατάξεων.

Σύμφωνα με αυτόν τον διοικητή, οι δυνάμεις αυτές θα επιστρέψουν σε άλλες τουρκικές θέσεις στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρατήρησε μια ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας από την πλευρά των ανταρτών και του τουρκικού στρατού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την έναρξη της αποχώρησης από το Μόρεκ στη διάρκεια της νύχτας, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τουρκικά παρατηρητήρια που έχουν επίσης περικυκλωθεί από τον συριακό στρατό μπορεί να εκκενωθούν.

Η Άγκυρα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την αποχώρηση αυτή. Στο παρελθόν, Τούρκοι αξιωματούχοι στο ανώτατο επίπεδο είχαν διατρανώσει την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τα παρατηρητήρια, ακόμη και περικυκλωμένα από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σποραδικές μάχες εξακολουθούν να συγκλονίζουν την επαρχία Ιντλίμπ και τις γειτονικές περιοχές, παρά την κατάπαυση του πυρός που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2020, έπειτα από μία ακόμη επίθεση  του συριακού στρατού που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο εναντίον τζιχαντιστών και ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Οι τελευταίοι ελέγχουν σχεδόν το 50% της επαρχίας Ιντλίμπ, αλλά και τμήματα γειτονικών περιοχών της Λαττάκειας, της Χάμα και του Χαλεπίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας