Ιδού γιατί θεσπίστηκε αναστολή στους υγειονομικούς-Σε ιδιώτες, εξετάσεις, υπηρεσίες, ασθενοφόρα ΕΣΥ

682
θεσπίστηκε αναστολή στους υγειονομικούς

Πρώτη νομοθετική κίνηση Πλεύρη το ξεκίνημα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

Τροπολογία για τα κενά που θα προκύψουν από την αναστολή καθηκόντων που επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και τις αναγκαίες μετακινήσεις του προσωπικού κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας (σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης), σηματοδοτώντας και την πρώτη τροπολογία που υπογράφεται από τον νέο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Με την τροπολογία η κυβέρνηση ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα να καλυφθούν θέσεις από ιδιωτικές εταιρείες ειδικά σε ότι αφορά υπηρεσίες όπως διοίκηση, καθαριότητα, σίτιση, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, λογιστήριο, κ.α., να δίνονται και οι εργαστηριακές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, παρότι υπήρχε και η επιλογή να ανατεθούν σε δημόσιες μονάδες όπως του ΕΚΠΑ ή της Ακαδημίας, ενώ ακόμη και τα ασθενοφόρα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από το ΕΚΑΒ.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία: «Για την κάλυψη κενών που προκύπτουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 παραϊατρικού προσωπικού στον εργαστηριακό τομέα, οι διοικήσεις των δομών της παρ. 1 δύνανται, με αιτιολογημένη απόφασή τους, να αναθέτουν άμεσα τις σχετικές υπηρεσίες σε συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) εργαστήρια, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων».

Που σημαίνει πως με αφορμή τα κενά από την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων, πλέον οι φορείς υγείας μπορούν να προσλαμβάνουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου (τρίμηνη με δυνατότητα παράτασης άλλους τρεις μήνες) παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό δίχως την απαιτούμενη προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Υγείας.

Αντίστοιχη «είσοδο» κάνει ο ιδιωτικός τομέας και στο ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα. Στην τροπολογία αναφέρεται: «Για την κάλυψη κενών που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021, οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών δύνανται, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν δευτερογενείς διακομιδές (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητάς τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας