Θρασύτατος Ερντογάν: Έχουμε δικαίωμα να αναπτύξουμε στρατό στη Λιβύη!

992
πολέμου

Η Τουρκία έχει δικαίωμα να αναπτύξει στρατό στη Λιβύη, στον βαθμό που θα της ζητηθεί από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε χθεσινή συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT.

Η στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο είναι όταν μας προσκαλέσει ο λιβυκός λαός και η κυβέρνησή του“, είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, συμπληρώνοντας ότι “αυτό θα μας έδινε ένα τέτοιο δικαίωμα“.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η ανάπτυξη τουρκικού στρατού στη Λιβύη δεν θα αποτελούσε παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ, που σύμφωνα με διεθνή μέσα διαθέτει τη βοήθεια Ρώσων μισθοφόρων, εκτιμά ότι θα έχει καταλάβει την Τρίπολη πριν τα τέλη του έτους.

Τουλάχιστον 1.000 μισθοφόροι της Wagner Group, που έχει επικεφαλής της τον Yevgeny Prigozhin, συνεργάτη του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin, έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη από τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο Δυτικούς αξιωματούχους και πηγή του στη Μόσχα με γνώση του ζητήματος. Η Ρωσία επισήμως αρνείται την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, ενώ ο LNA τονίζει ότι ο αριθμός των Ρώσων στη χώρα είναι “πολύ μικρός” και οι τελευταίοι ασχολούνται μόνον με τη συντήρηση όπλων.

Ο Ερντογάν σημείωσε στη συνέντευξή του ότι θέλει να συζητήσει το λιβυκό ζήτημα με τον Πούτιν πριν ο τελευταίος επισκεφθεί την Τουρκία στις 8 Ιανουαρίου για τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία.

Επίθεση σε Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους κατηγόρησε την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ότι στις συμφωνίες για το φυσικό αέριο δεν συμπεριέλαβαν την Τουρκία. Είπε ότι αυτές οι χώρες προσπάθησαν στο παρασκήνιο να κερδίσουν τον έλεγχο της περιοχής.

Παρά τα δικαιώματα που είχαμε μας απειλούσαν, όμως δεν υποχωρήσαμε. Με τη συμφωνία αυτή η Τουρκία έκανε χρήση των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και χάλασε το παιχνίδι όσων έκαναν μονομερείς κινήσεις. Τώρα θα μπορούμε να κάνουμε κοινές έρευνες στις περιοχές αυτές” δήλωσε.

Τόνισε ότι η Ελλάδα συνήψε συμφωνία για ΑΟΖ με την Κύπρο, παίρνοντας περιοχές από την Τουρκία και την ‘ΤΔΒΚ‘ (ψευδοκράτος), σύμφωνα με σχέδιο το οποίο προβλέπει τη συμπίεση της Τουρκίας και τον αποκλεισμό της. “Είναι η πρώτη φορά που τα σύνορα της Λιβύης εκτίθενται διεθνώς“, είπε, τονίζοντας ότι αυτό θα ολοκληρωθεί μετά από διμερή βήματα Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε το δίκαιο της θάλασσας για να πει ξανά ότι σχέδιο να περιοριστεί ο κόλπος της Αττάλειας απέτυχε χάρις στα δίκαια βήματα που έκανε η Τουρκία “στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας