Θεσσαλονίκη: Λίθοι μνήμης Εβραίων μαθητών που εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς

1229
λίθοι

Εκατόν σαράντα εννιά μπρούτζινοι λίθοι με χαραγμένα τα ονόματα των Εβραίων μαθητών του 1ου Γυμνασίου Αρρένων, τοποθετήθηκαν στο έδαφος έξω από το σχολείο, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας στη Θεσσαλονίκη, για να θυμίζουν την εξόντωση των 143 απ’ αυτούς στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

«Ήμουν περίεργος να μάθω πόσοι μαθητές του σχολείου μου ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος. Νομίζαμε στην αρχή πως θα ήταν πέντε ή έξι αλλά μετά από ενδελεχή έρευνα ανακαλύψαμε ότι ήταν 149, από τους οποίους 143 δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και έξι μόλις επέζησαν στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και δύο στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Deutsche Welle ο Απόστολος Δερεκλής, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση των λίθων μνήμης.

Το έργο δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς απαιτούσε ενδελεχή έρευνα, αντιμετώπιση ποικίλων γραφειοκρατικών προβλημάτων σχετικά με την τοποθέτηση των λίθων μνήμης και ολοκληρώθηκε έπειτα από 8 χρόνια.

Οι λεγόμενοι «Stolpersteine» που στα ελληνικά λέγονται λίθοι μνήμης είναι ιδέα του Γερμανού καλλιτέχνη Γκούντερ Ντέμνιγκ, ο οποίος ξεκίνησε το πρωτοποριακό εγχείρημα το 1994 στο Βερολίνο, καταφέρνοντας να τοποθετήσει 73.000 τέτοιους λίθους σε 24 χώρες ανά την Ευρώπη.

«Είναι πολύ σημαντικό για τους νέους ανθρώπους και τους μαθητές οι οποίοι βλέπουν ένα μνημείο το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο: με όνομα, ηλικία, ημερομηνία θανάτου του θύματος του Ολοκαυτώματος, όχι αφηρημένα. Είναι συνδεδεμένο με την κατοικία του κάθε θύματος όπως εδώ σήμερα ένα σχολείο. Αυτό τους παρακινεί να ψάξουν την ιστορία περισσότερο. Αλλά και για τους συγγενείς των θυμάτων να έχουν έναν τόπο μνήμης και προσκυνήματος εκεί που αυτό δεν υπάρχει», επισήμανε ο Γκούντερ Ντέμνιγκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας