Θεσσαλονίκη: Άρχισε να λειτουργεί το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

500
θεσσαλονίκη

Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στεγάζεται, εδώ και λίγες ημέρες, στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης -στην προβλήτα Α΄ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι μοναδικές συλλογές φυσικής ιστορίας -χλωρίδα, πανίδα, απολιθώματα, ορυκτά, περιβάλλον- του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα εκτεθούν σταδιακά συγκεντρωμένες στον νέο τους χώρο και θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την ανάπτυξη ενός μεγάλου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο μέλλον.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, ομότιμος καθηγητής Σπυρίδων Παυλίδης, μετά την παραχώρηση κτηρίων στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να δοθεί το κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης στο ΑΠΘ για να λειτουργήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Στον χώρο του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα φιλοξενείται, μέχρι τέλος Ιουνίου, η έκθεση «Το δεινοθήριο της Λέσβου», που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το δεινοθήριο – το οποίο ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό Γαβαθάς της Λέσβου– είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας μεγαλύτερης των 18,5 εκατ. ετών, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη πολύ σημαντική. Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια παλαιοντολογικών ανασκαφών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που ανασυνθέτουν την εικόνα του παλαιο-περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκει το δεινοθήριο.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στη Λέσβο την εποχή εκείνη. Τους επισκέπτες εντυπωσιάζει το μεγάλο πρόπλασμα του δεινοθηρίου σε φυσικές διαστάσεις, με κίνηση και ήχο, και οι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων. H έκθεση πλαισιώνεται από ενημερωτικό υλικό, καθώς και από προβολή ηλεκτρονικού υλικού.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινές: 17.00 – 21.00 και Σαββατοκύριακο: 13.00 – 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας