Η Moody’s υποβάθμισε την Τουρκική οικονομία!!!

1103
οικονομία

 

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από «Ba3» σε «B1», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s που διατήρησε το outlook σε «αρνητικό».

Σύμφωνα με την αξιολόγηση ο κίνδυνος κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί του και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από πλευράς του τουρκικού κράτους. Τον περασμένο Αύγουστο η Moody’s είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε Ba3 —τρεις βαθμίδες στην κατηγορία ‘junk’ (σκουπίδια).

Η υποβάθμιση προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών που τόνισε ότι η απόφαση δεν συμβαδίζει με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες της χώρας.

Μάλιστα σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση ότι η κίνηση αυτή του οίκου αξιολόγησης «προκαλεί ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία του οίκου» σύμφωνα με το Anadolu.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΤΗΣ MOODY’S

Ανεξάρτητοι παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι ο αμερικάνικος οίκος Moody’s αξιολογεί όχι μόνο με οικονομικά αλλά και με μεροληπτικά πολιτικά κριτήρια, τα οποία υπαγορεύονται κυρίως από τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των ΗΠΑ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Moody’s χρησιμοποιεί την αρνητική βαθμολογία της Τουρκίας ως μέσο πίεσης για να εγκαταλείψει την αγορά των ρώσικων S-400 πράγμα που θα οδηγήσει σε διευθέτηση μάλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων σε βάρος της Ελλάδας και Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας