“Η Τρικυμία”, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στο Θέατρο Βράχων-Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης

907
τρικυμία

Η Τρικυμία, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή στο Θέατρο Βράχων και στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης.

Κακός καιρός; Πολύ κακός. Η Τρικυμία ξεσπάει ξαφνικά, φέρνει πανικό, σύγχυση στο νου και φόβο στις καρδιές αυτών που ταξιδεύουν με το ωραίο σκάφος. Μια περιπέτεια λίγων ανθρώπων, γραμμένη από τον Σαίξπηρ, μας αποκαλύπτει κόσμους παράξενους με μάγους και ξωτικά, που όμως είναι τόσο όμοιοι με όλα τα κωμικοτραγικά που ζούμε σήμερα. Ένας δούκας διωγμένος από την πατρίδα του, αποκλεισμένος σε ερημονήσι, θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει.

Στο νησί αυτό τα πνεύματα της φύσης πασχίζουν να ελευθερωθούν από την κυριαρχία των κατώτερων ενστίκτων του ανθρώπου που περιγελούν την καλοσύνη. Όμως ο χρόνος λιγοστεύει και η αγωνία μεγαλώνει. Θα καταφέρει ο εξόριστος Πρόσπερος να εξασφαλίσει ένα μέλλον για το παιδί του, που με τόσους κόπους μεγάλωσε στη μοναξιά του τόπου αυτού; Τι θα κερδίσει προκαλώντας την Τρικυμία; Η αγριεμένη θάλασσα σπρώχνει σοκαρισμένους τους ταξιδιώτες στην ακτή, αποκαλύπτοντας τι ενδιαφέρει πραγματικά τον καθένα τους. Πρίγκηπες, ευγενείς και σύμβουλοι συνθέτουν την εικόνα της εξουσίας με τις ευθύνες και τις δολοπλοκίες που τη συνοδεύουν.

Οι ναύτες και οι ακόλουθοι έχουν τα πάθη των ανθρώπων που δουλεύουν για να ζήσουν. Το σκηνικό του έρωτα ζωντανεύει για ένα νεαρό ζευγάρι. Στο κέντρο στέκει ο άνθρωπος και η προσπάθειά του να αποκατασταθεί η σχέση του με ότι συμβαίνει στη ζωή του. Κανείς δεν μένει πια ο ίδιος μετά απ’ την Τρικυμία, που με την μαεστρία της θεατρικής πένας του Σαίξπηρ, δίνει την ευκαιρία στο θεατή να δει τη ζωή του με άλλο βλέμμα.

Η θεατρική ομάδα Ρόδα παρουσιάζει φέτος ξανά, μετά από 20 χρόνια, την Τρικυμία σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στο τελευταίο θεατρικό έργο του μεγάλου συγγραφέα, σε μετάφραση του Δημήτρη Περετζή. Τα μέλη της ομάδας ΡΟΔΑ ζωντανεύουν, όπως πάντα, τους χαρακτήρες μέσα από ιδιαίτερη, μακρόχρονη προετοιμασία και δημιουργούν μόνοι τους κάθε μέρος της παραγωγής.

Στην Τρικυμία θα ακουστούν ζωντανά φλάουτο, πιάνο και κρουστά από τους Τάκη Πατερέλη, Πία Πιερράκου καιΓιώργο Ντούνη. Οι εντυπώσεις από το λόγο, τη μουσική και τα χορικά της παράστασης φέρνουν άμεσα το θεατή σε επαφή με τον πανάρχαιο ρόλο του θεάτρου, που έχει τη δύναμη να λειτουργεί θεραπευτικά ακόμη και σήμερα.

Ομάδα Ρόδα

Η Ομάδα ρόδα, με ιδρύτρια τη Μαρία Περετζή, δημιουργεί εδώ και 28 χρόνια. Οι θεατρικές και μουσικές παραγωγές της έχουν τύχει ευνοϊκών κριτικών από ευρύ φάσμα του Ελληνικού τύπου και πρόσφατα (2019) υπήρξε εκτεταμένο αφιέρωμα στο έργο της από το περιοδικό «ΤΟΠΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ». Το βλέμμα και ο τρόπος δουλειάς της έχουν γίνει κινηματογραφικό θέμα (Ντοκιμαντέρ «Στο κέντρο του κύκλου» του Ορφέα Περετζή, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017). Τηλεοπτικό αφιέρωμα σε τρεις παραστάσεις της έχει γίνει από το Αμερικανικό κανάλι CNN. Το Βραβείο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ (2014) έχει απονεμηθεί στο μέλος της Δημήτρη Γασπαράτο, για την ερμηνεία του ως Γκιλγκαμές στο ομώνυμο θεατρικό έργο της ΡΟΔΑ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Μαρία Περετζή
Μετάφραση: Δημήτρης Περετζής
Σκηνικά: Νίκος Τσιουμπλεκτσής
Μουσική: Τάκης Πατερέλης/ Πία Πιερράκου/ Γιώργος Ντούνης/ Μαρία Περετζή
Χορικά: Μαρία Περετζή
Κουστούμια: Μαρία Περετζή/ Ιουλία Βεντίκου/ Άννα Κυπραίου/ Μαρία Συμεωνίδου/ Βίκη Tσέλιου/ Αθηνά Παπαφώτη/ Χρυσούλα Μπέτσα/ Μαρία Τσούγκα/ Ιρις Μπαγλανέα/ Πάτυ Παπαγεωργίου/ Γιάννης Αγγέλης/ Πόπη Αστέρη/ Δέσποινα Λόγια/ Βούλη Φωτιάδου
Ηχητικά: Δημήτρης Γασπαράτος/ Άγγελος Γιαννάτος
Φωτισμός: Μαρία Περετζή/ Δημήτρης Νέλλας/ Χάρης Καρίνος/ Φώτης Τραγανουδάκης
Μακιγιάζ: Πάτυ Παπαγεωργίου/ Ιουλία Βεντίκου

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ: Πρόσπερος Σταμάτης Λόγος
Μιράντα Τζέλα Αναγνωστοπούλου
Άριελ Ιουλία Βεντίκου/ Μάνια Μεταξά/ Πάτυ Παπαγεωργίου
Κάλιμπαν Σταύρος Κάππας
Φερδινάνδος Θωμάς Γκότσης
Γκονζάλος Δημήτρης Μπόζες
Αλόνζο Δημήτρης Νέλλας
Σεβαστιανός Γιάννης Αγγέλης
Αντώνιος Δημήτρης Γασπαράτος
Φραγκίσκος Θεοχάρης Καρίνος
Ανδριανός Γιώργος Κωστογιάννης
Τρίνκουλος Χρήστος Βαλαώρας / Άννα Κυπραίου
Στέφανος Αλέξανδρος Μπάτσης
Ίρις Πάτυ Παπαγεωργίου
Δήμητρα Πία Πιερράκου
Ήρα Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή
Ξωτικά Τζέλα Αναγνωστοπούλου/ Εύα Αυλίδου/ Δημήτρης Γασπαράτος/ Θεοχάρης Καρίνος/ Λένα Κοντοπίδου/ Άννα Κυπραίου/ Γιώργος Κωστογιάννης/ Αλέξανδρος Μπάτσης/ Χρυσούλα Μπέτσα/ Αθηνά Παπαφώτη/ Μαρίζα Πελεκάνου/ Ηλίας Πιλάτος/ Βίκυ Τσέλιου/ Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή/ Μαρία Τσούγκα

Φωτογραφίες: Ορφέας Περετζής
Κείμενα: Ράνια Σπυροπούλου

Ημερομηνία: 1/09/2017 έως 20/09/2017

1/09/2019 – Θέατρο Βράχων Βύρωνας και ώρα 9 μ.μ. | 20/09/2019: Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» και ώρα 9 μ.μ.

Τοποθεσία:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας