Η Τουρκία, τα F-35, η συμμετοχή της Άγκυρας και η παράδοση τους

2048
τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση την Παρασκευή μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Hami Aksoy δήλωσε ότι έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα του προγράμματος JSF για την παραγωγή του F-35 Lightning II και περιμένει και από τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν στο ακέραιο τις δικές τους δεσμεύσεις. Έκανε μάλιστα λόγο για βήματα που είναι αντίθετα στο πνεύμα και στην αντίληψη της Συμμαχίας και παρέπεμψε σε δηλώσεις του ΥΠΕΞ M. Cavusoglu ότι η Τουρκία θα απαντήσει με αντίποινα σε περίπτωση που δεν παραδοθούν τα F-35.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Σαμπαχ, τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποβληθεί από το κονσόρτσιουμ που έχει αναλάβει την παραγωγή του F-35 καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών που συμμετέχουν: Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία και Νορβηγία, ενώ η ολοκλήρωση της αγοράς των F-35 δεν υπόκειται σε έγκριση του Κογκρέσου και της Γερουσίας, διότι η Τουρκία είναι συμπαραγωγός χώρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει προγραμματισθεί τα πρώτα 2 από τα 30 μαχητικά της πρώτης παραγγελίας θα παραδοθούν σε επίσημη τελετή στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, στο Fort Worth και κατόπιν θα σταθμεύσουν στην αμερικανική βάση Luke για την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων. Και προβλέπεται να μεταφερθούν στην Τουρκία στο τέλος του 2019 και θα σταθμεύουν στην Μαλάτια στην 7η Αεροπορική βάση.

Η φιλοκυβερνητική Σαμπαχ αναφέρει ότι οι τουρκικές εταιρίες που συμμετέχουν στην συμπαραγωγή του F-35 θα έχουν κέρδη 12 δισ. δολάρια: Η Alp Aviation συμμετείχε στην κατασκευή του κορμού του μαχητικοί και του συστήματος προσγείωσης ενώ η ASELSAN ανέπτυξε ηλεκτρονικά οπτικά συστήματα στόχευσης και συστήματα εναέριου ελέγχου, η Ayesas προσέφερε εξαρτήματα για το σύστημα ελέγχου των πυραύλων και το συστήματα απεικόνισης του πιλοτηρίου, η Fokker Elma παρήγαγε την ηλεκτρική καλωδίωση και εσωτερική επικοινωνία, η Havelsan προσέφερε το συστήματα εκπαίδευσης για τα F-35, η Kale Aviation συμμετείχε στην παραγωγή του κορμού, των συνδέσεων και των συστημάτων κλειδώματος των μηχανισμών προσγείωσης. Η Roketsan Tubitak Sage συμμετείχε στην ανάπτυξη των πυραύλων SOM-J με τους οποίους θα είναι εξοπλισμένα τα F-35, ενώ συμμετείχαν ακόμη και οι τουρκικές εταιρίες ΤΑΙ και MIKES.

Α.Ρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας