Η Τουρκία «επικυρίαρχη» στην Κύπρο. Ανανεώνει έως 10/3 τη NAVTEX. Σε ετοιμότητα αποχώρησης το γεωτρύπανο της ENI

1594
eni

Σε διαδικασίες μετακίνησης από την θέση που βρίσκεται σταθερά εδώ και 10 μέρες, βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000 την τελευταία ώρα, όπως αναφέρει Ο Φιλελεύθερος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του philenews, το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».
Ωστόσο για την ώρα δεν θα φύγει από την περιοχή, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του philenews, αφού αναμένονται αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ κυπριακής Δημοκρατίας και ΕΝΙ.
Την ίδια ώρα, μετά την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράτυπης Navtex στο τεμάχιο 3 η Τουρκία το απόγευμα, ανανέωσε μέχρι τις 10 Μαρτίου και την άλλη Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια ζώνη από τον Ακάμα και τις νότιες ακτές της Κύπρου, μέχρι και το Ακρωτήρι Αποστόλου Αντρέα για έλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου από πολεμικό πλοίο.

Η Κύπρος υπό τουρκική ομηρεία

Εφόσον η ENI οριστικοποιήσει την απόφαση για απόσυρση του γεωτρύπανού της από την Κύπρο, θα πρόκειται για μια βαριά ήττα της τελευταίας, αλλά σε έναν βαθμό και της Ελλάδας.
Η απόσυρση του γεωτρύπανου της ENI θα ισοδυναμεί με την επιβολή από μέρους της Τουρκίας της επικυριαρχίας της στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού η τελευταία χάνει την δυνατότητά της, ως ανεξάρτητο κράτος, να ορίζει τα χωρικά της ύδατα και τα θαλάσσια δικαιώματά της.
Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται επειγόντως ανατροπές προς μια νέα στρατηγική ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας