Η «συνταγή» του Στίβεν Χόκινγκ για το Μουντιάλ

1657
χόκινγκ
Ο κορυφαίος επιστήμονας είχε πραγματοποιήσει μελέτη για το πώς πρέπει να παίζει η εθνική Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είχαν οι ιδιοκτήτες μιας εταιρείας στοιχημάτων στην Ιρλανδία στο προηγούμενο Μουντιάλ, αυτό που διεξήχθη στην Βραζιλία. Απευθύνθηκαν στον Στίβεν Χόκινγκ και του ζήτησαν να μελετήσει τις επιδόσεις της Εθνικής Αγγλίας σε προηγούμενα Μουντιάλ και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα και προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια διάκρισης της Αγγλίας. Ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος αποδέχτηκε την πρόταση και παρέδωσε τις προτάσεις ή καλύτερα τη δική του «συνταγή» επιτυχίας της Εθνικής Αγγλίας. Με αφορμή τον αυριανό προημιτελικό αγώνα που δίνει η Εθνική Αγγλίας κόντρα στην Σουηδία θυμίζουμε την… συνταγή του Στίβεν Χόκινγκ.

Η ανάλυση

«Υποβάλαμε την πρόταση στον Χόκινγκ και πιστεύαμε ότι οι πιθανότητες να δεχθεί ήταν 1%. Πραγματικά εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε ότι αποδέχθηκε την πρόταση» αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας Paddy Power που ζήτησε τα ποδοσφαιρικά φώτα του Χόκινγκ. Ο κοσμολόγος (ίσως και με τη βοήθεια κάποιων φοιτητών του) μελέτησε όλους τους αγώνες που έχει δώσει η Εθνική Αγγλίας σε Μουντιάλ μετά από εκείνο του 1966 που έγινε σε αγγλικό έδαφος και νικήτρια αναδείχθηκε η Αγγλία. Όμως έκτοτε η Εθνική Αγγλίας δεν έχει καταφέρει απολύτως τίποτε είτε σε Μουντιάλ είτε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η Εθνική Αγγλίας έχει χάσει κρίσιμους αγώνες στη διαδικασία των πέναλτι με πολλούς να υποστηρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα στην ομάδα.

Οι εξισώσεις της νίκης

Ο Χόκινγκ παρέδωσε στην εταιρεία μια στατιστική ανάλυση υπό τη μορφή δύο εξισώσεων πολλών παραμέτρων. Ο Χόκινγκ θεωρεί ότι υπάρχουν πέντε τομείς που παίζουν ρόλο στην επίδοση της Εθνικής Αγγλίας. Πρόκειται για το περιβάλλον στο οποίο αγωνίζεται η ομάδα, την ψυχολογική της κατάσταση, τη φυσική της κατάσταση, την τακτική της αλλά και κάποια θέματα που άπτονται της πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, το πρώτο που πρέπει να κάνει η Εθνική Ομάδα της Αγγλίας για να κερδίζει τα ματς είναι να παίζει με κόκκινες εμφανίσεις επειδή πιθανώς το κόκκινο χρώμα ενισχύει την ψυχολογία των παικτών. Θα πρέπει η ομάδα να παίζει σε γήπεδα που δεν είναι σε πολύ μεγάλο υψόμετρο – σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από 500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η θερμοκρασία την ώρα των αγώνων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη – άρα η ομάδα είναι καλό να παίζει απογευματινές ή βραδινές ώρες. Όσον αφορά την τακτική, ο Χόκινγκ διαπίστωσε ότι το σύστημα 4-3-3 είναι εκείνο με το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει περισσότερες φορές η Εθνική Αγγλίας σε Μουντιάλ και άρα το προτεινόμενο σύστημα που πρέπει να ακολουθήσει ο προπονητής της εθνικής ομάδας.

Τα νικηφόρα πέναλτι

Οσον αφορά το πρόβλημα με τα πέναλτι, ο Χόκινγκ μελετώντας 204 πέναλτι της Εθνικής Αγγλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παίκτες της ομάδας θα πρέπει να τα εκτελούν παίρνοντας αρκετή φόρα. Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, οι παίκτες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από τρία βήματα πριν κλοτσήσουν την μπάλα και να στοχεύουν είτε στο αριστερό είτε στο δεξί «παραθυράκι» του τέρματος (δηλ. λίγο κάτω από το οριζόντιο δοκάρι). Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών, ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο η ηλικία των παικτών ούτε αν είναι δεξιοπόδαροι ή αριστεροπόδαροι.

Καλό κούρεμα!

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα του Χόκινγκ είναι το ακόλουθο: «Εκείνοι που φαίνεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν γκολ είναι εκείνοι που έχουν ανοιχτόχρωμα ή καθόλου μαλλιά. Η αιτία για αυτό δεν είναι ξεκάθαρη. Αυτό μάλλον θα παραμείνει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της επιστήμης» αναφέρει ο διάσημος αστροφυσικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας