Η παράταση του lockdown σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των εμπόρων

Το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί

Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από το πρώτο υποχρεωτικό κλείσιμο της αγοράς τον Μάρτιο του  2020 με την έναρξη της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα και σε διάστημα ενός χρόνου τα καταστήματα έχουν υποχρεωθεί να παραμείνουν κλειστά για περίπου έξι μήνες για την προστασία της δημόσιας υγείας και δυστυχώς αυτό συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με αβέβαιο το χρόνο μιας ακόμη επανεκκίνησης.

Σε όλο αυτό το χρόνο οι μικρές επιχειρήσεις του Λιανεμπορίου έδειξαν υπεύθυνη στάση και απέδειξαν στη πράξη ότι η Αγορά λειτουργεί με ασφάλεια και δεν ευνοεί την μετάδοση του κορωνοϊού.

Η Πολιτεία όμως μέχρι και σήμερα εφαρμόζει κυρίως οριζόντια μέτρα για όλες τις περιοχές που όπως έχουμε αναφέρει αυτό ΑΔΙΚΕΙ τις Αγορές σε περιοχές που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και για το λόγο αυτό έχουμε προτείνει τον γεωγραφικό διαχωρισμό σε περιοχές με λιγότερα κρούσματα.

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία της Αγοράς ενισχύει τον προβληματισμό και την αβεβαιότητα και μεγαλώνει την αγωνία στον Εμπορικό κόσμο για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ που είναι και το κυρίαρχο ζήτημα για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων και δυστυχώς ο καταιγισμός λουκέτων φαντάζει να είναι αναπόφευκτος. Τα ελλιπή μέτρα στήριξης που έχουν παρθεί μέχρι τώρα από την πολιτεία για το Λιανεμπόριο σε σχέση με τις μεγάλες συνέπειες που έχουν υποστεί, σφίγγουν την θηλιά στο λαιμό των εμπόρων, που βλέπουν τις υποχρεώσεις τους να συσσωρεύονται, αδυνατώντας να ανταποκριθούν σε αυτές αφού οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κρατική εντολή. Αγωνιούν οι συνάδελφοι ώστε να μην χαθεί και φέτος η περίοδος του Πάσχα που είναι πολύ σημαντική για την αγορά.

Ένα από τα θέματα που κυριαρχούν και απασχολούν έντονα σήμερα τους συναδέλφους είναι αυτό των ΕΠΙΤΑΓΩΝ. Σε λίγες ημέρες λήγουν οι αναστολές των επιταγών του Νοεμβρίου και τον μήνα Απρίλιο λήγουν οι αναστολές των μηνών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου καθώς και οι τρέχουσες του μηνός Απριλίου και προκύπτει το ερώτημα ΠΩΣ αυτές ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ όταν οι επιχειρήσεις παραμένουν ΚΛΕΙΣΤΕΣ με κρατική εντολή; Ειδικά αυτές οι επιταγές που αφορούν εποχιακά εμπορεύματα τα οποία δεν μπόρεσαν να διατεθούν αφού τα καταστήματα παρέμειναν ΚΛΕΙΣΤΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα τον χειμώνα. Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση από τον Νοέμβριο μήνα για να δοθεί λύση σε αυτό το θέμα και για τους εκδότες και για τους κομιστές για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, με άτοκο δανεισμό από την Πολιτεία, με το χρόνο αποπληρωμής να ξεκινά μετά από 8 μήνες .

Στο θέμα του ενοικίου του Απριλίου να εξακολουθήσει να ισχύει Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ για τις κλειστές επιχειρήσεις αλλά και για τις πληττόμενες, με αντίστοιχη κάλυψη των ιδιοκτητών.

Να συνεχιστούν οι ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ των εργαζομένων και για τον μήνα Απρίλιο για όσες επιχειρήσεις το κρίνουν αναγκαίο και αδυνατούν να πληρώσουν λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού ώστε να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

Οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ να ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ για τους μήνες που τα καταστήματα παρέμειναν και εξακολουθούν να παραμένουν ΚΛΕΙΣΤΑ όπως ισχύει στους εργαζόμενους και να εφαρμοσθεί η έκπτωση του 25% στους μήνες που λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη αυτή την περίοδο η βοήθεια της Αγοράς με ρευστότητα χωρίς αποκλεισμούς και για τον λόγο αυτό ζητάμε η Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 να είναι ενισχυμένη καθώς και να συνεχισθεί αυτή η μορφή ενίσχυσης για όσο χρειασθεί τους επόμενους μήνες καθώς και να μετατραπούν σε Μη επιστρεπτέες.

Η Πολιτεία ΟΦΕΙΛΕΙ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ να παρέμβει ΕΓΚΑΙΡΑ και να δώσει λύσεις στα πιο πάνω προβλήματα ώστε να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις που υπήρξαν τις προηγούμενες φορές.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου έχει καταθέσει πρόσφατα στα αρμόδια υπουργεία με αναλυτικό τρόπο τις προτάσεις του για μέτρα στήριξης της Αγοράς που θεωρεί αναγκαία να εφαρμοσθούν για την βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.

 

 

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗΣ                                           ΓΙΟΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας