Η ορντινάντσα του Σαμαρά

2069
διαστροφές
“Υπερπατριώτης” ο Δημήτρης Σταμάτης αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει, στην προσπάθειά του να φανεί ακραία αντιπολιτευτικός, να εκθειάζει τον… φιλαλήθη Ερντογάν. Ίσως βέβαια οι ακραίοι απλώς να… αλληλοαναγνωρίζονται και να αλληλοεκτιμώνται!
Οι διάφορες εκπομπές τύπου survivor και masterchef, όπως και τα πρωινάδικα και τα μεσημεριανάδικα, υπαγορεύουν μοντέλα επικοινωνίας όπου κυριαρχεί η εξυπνακίστικη ατάκα και εξοστρακίζεται κάθε ουσιαστικός διάλογος.
Όταν μάλιστα το πολιτικό προσωπικό δεν έχει αρχές και βολεύεται με κραυγές επειδή δεν έχει να επιδείξει συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο ή θέλει να το αποκρύψει κρατώντας το στο ημίφως, τα τηλεοπτικά μοντέλα επιβάλλονται, κάνοντας την πολιτική συζήτηση κυριολεκτικά σαν τα μούτρα τους.
Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σταμάτη που διεκδικώντας λίγα λεπτά δημοσιότητας, όποτε του δοθεί ευκαιρία προκαλεί και τη λογική και τους δημοκρατικούς κανόνες. Γιατί πορευόμενος σαν ορντινάτσα του Αντώνη Σαμαρά επιχειρεί διαρκώς να κρατά στον αφρό την σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ αφήνοντας βέβαια σε δεύτερο πλάνο την εντελώς ακροδεξιά ρητορική της.
Εξού και η παρέμβασή του υπέρ Ερντογάν τον οποίο θεωρεί αξιόπιστο και… ειλικρινή πολιτικό και τον οποίο πιστεύει “περισσότερο από τον Τσίπρα”.
Γιατί οι ακροδεξιοί μπορεί να παριστάνουν τους ακραιφνείς πατριώτες και τους εγγυητές της ορθής “πατριωτικής” στάσης στα εθνικά, αλλά στην πραγματικότητα, διαχρονικά, χρησιμοποιούν τα εθνικά ζητήματα απολύτως ιδιοτελώς: κερδίζουν πρόσκαιρα και μικροκομματικά ό,τι μπορούν, ενώ ταυτοχρόνως η χώρα πληρώνει ακριβά τη ρητορική τους οδηγούμενη σε ήττες.
Για αυτά βέβαια δεν μιλούν οι Σταμάτηδες. Ούτε για την πραγματική ουσία της τακτικής τους σε αυτή τη φάση που είναι η δημιουργία εντάσεων και προβλημάτων για τα οποία δεν έχουν απαντήσεις και λύσεις. Γιατί ακόμα και αυτοί καταλαβαίνουν ότι εάν αποκάλυπταν ότι στόχος τους είναι να στρώσουν το έδαφος για να υπάρξει δεξιότερα της ΝΔ το “δικό τους κόμμα” δεν θα τους ακολουθούσαν παρά ελάχιστοι.
Λιγότεροι αυτή τη φορά ακόμα και από εκείνους που τους ακολούθησαν το 1993 όταν έριξαν την κυβέρνηση της ΝΔ για να δημιουργήσουν (και τότε!)στα δεξιά της την Πολιτική Άνοιξη. Και βέβαια λιγότεροι από εκείνους που ακολούθησαν το 1977 τον… κόντε Θεοτόκη στην πρώτη προσπάθεια να υπάρξει “σοβαρό” ακροδεξιό κόμμα πλάι στην “καραμανλική Νέα Δημοκρατία”.
Ενδεικτική πάντως της αξίας που έχουν οι δηλώσεις και οι εκτιμήσεις του Δημ. Σταμάτη και των άλλων εξαπτέρυγων του Σαμαρά είναι ότι πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Μάιο του 2016, σε μια άλλη “σοβαρή” τηλεοπτική του εμφάνιση είχε… προβλέψει ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έξω και πέρα από απειλές, θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017”, δηλαδή πέρυσι!
Υποθέτω ότι και αυτή είναι μία ακόμα “πολιτική” δήλωση που ο Σταμάτης και οι Σαμαρικοί θέλουν να ξεχάσουν. Όπως ό,τι έχουν πει από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στην πολιτική μέχρι σήμερα. Γιατί όπως φαίνεται το ‘χουν συνήθειο να πέφτουν έξω.
Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο, ο Σταμάτης όπως και ο Σαμαράς, έχει μια αναμφισβήτητη ικανότητα: να επανέρχεται κάθε τόσο -παρά τις αποτυχίες- στο προσκήνιο, μέσα από υπόγειες διεργασίες και επαφές.
Γιατί, όπως φαίνεται, οι πατενταρισμένοι ακροδεξιοί και τα δίκτυά τους, έχουν πάντα πέραση σε ορισμένους κύκλους.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας