Η Νορβηγία καλεί Ισραήλ να μην προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης

804
νορβηγία

Η Νορβηγία που προεδρεύει της ομάδας διεθνών δωρητών προς τους Παλαιστίνιους προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να μην προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η Νορβηγία ηγείται της ad hoc Επιτροπής Σύνδεσης, η οποία συνεδρίασε σήμερα για να εξετάσει το σχέδιο του Ισραήλ να επεκτείνει την κυριαρχία του στους εβραϊκούς οικισμούς και την Κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο έδαφος στο οποίο οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν να ιδρύσουν το δικό τους κράτος.

Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια θα είναι σε βάρος της ειρηνευτικής διαδικασίας και η προσάρτηση θα σημαίνει ευθεία προσβολή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου“, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ίνε Έρικσεν Σορέιντε στο Reuters μετά τη συνεδρίαση.

Η Νορβηγία συνέβαλε στην επίτευξη των Συμφωνιών του ‘Οσλο το 1993 και το 1995 μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Η Ίνε Έρικσεν Σορέιντε δήλωσε ότι συνομίλησε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό της Γκάμπι Ασκενάζι για να προτρέψει το Ισραήλ να επαναλάβει τις απευθείας συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες.

Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τη δυναμική για μια λύση δύο κρατών“, δήλωσε η Σορέιντε.

Η ad hoc Επιτροπή Σύνδεσης προτρέπει τους δωρητές να εκπληρώνουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή και την υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Οι υγειονομικές αρχές της Δυτικής Όχθης ανέφεραν σήμερα 388 κρούσματα κορονοϊού και δύο θανάτους, ενώ στη Γάζα καταγράφηκαν 61 κρούσματα και ένας θάνατος.

Η Σορέιντε εξήρε τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στο θέμα αυτό, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Παλαιστινίων και του ΟΗΕ, αλλά προειδοποίησε ότι μια έλλειψη διαγνωστικών τεστ θα σημαίνει αύξηση των αριθμών αυτών.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας