Η νεολαία αποστρέφεται την κυβέρνηση. Κάρτες και ευχολόγια δεν πιάνουν

432
Η νεολαία αποστρέφεται την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση με την προπληρωμένη κάρτα δεν μπορεί να συμμαζέψει την γενική αντίθεση της ηλικιακής ομάδας των νέων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική

H προπληρωμένη κάρτα για τους νέους 18-25 καθώς και τα προνόμια που θα έρθουν για τους εμβολιασμένους πολίτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην στρατηγική των εμβολιασμών.
Ή ακόμα περισσότερο, δείχνει ότι οι νέοι της χώρας έχουν γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν πιστεύουν στο success story που διαδίδει η κυβέρνηση και μάλιστα, θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι η κυβερνητική πολιτική είτε δεν τους περιλαμβάνει είτε τους κατατάσσει ως πολίτες 2ης κατηγορίας. 

  1. H κυβέρνηση εάν όντως είχε πραγματικό ενδιαφέρον για τους νέους 18-25 ετών επειδή υπέστησαν περισσότερο τις αρνητικές συνέπειες του lockdown, θα έπρεπε ήδη, όταν είχε ανοίξει την ηλικιακή τους ομάδα στο πρόγραμμα εμβολιασμών, να είχε δώσει κίνητρα για να εμβολιαστούν. Το κάνει τώρα, ενώ πρώτα έθεσε αυτή την ηλικιακή ομάδα και τις επόμενες μέχρι τα 40 ετών σε μεγάλο κίνδυνο, εμβολιάζοντάς την με το αμφιλεγόμενο εμβόλιο της Astra Zeneca που τελικά αποσύρθηκε από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν τακτική η εταιρία στις παραδόσεις της…
  2. Η κυβερνητική πολιτική ως τώρα δεν ωφέλησε την νεολαία. Ας πάρουμε πρώτα απ’ όλα τα νομοθετήματα. Έφερε το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε τη γνώμη τους ούτε την γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Και το έφερε αυτό το νομοσχέδιο, μεσούσης της πανδημίας όπου οι νέοι απαγορεύονταν να διαδηλώνουν και πηγαίνουν στα μαθήματά τους. Οι νέοι αντέδρασαν. Μία μεγάλη εστία της αντίδρασής τους ήταν τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης όπου χιλιάδες νέες και νέοι από όλη τη χώρα έδειξαν την αντίθεσή τους προς την κυβερνητική πολιτική του lockdown και της κρυφής νομοθέτησης κρίσιμων πολιτικών που αφορούν το μέλλον τους.
  3. Η κυβέρνηση έφερε και δεύτερο νομοσχέδιο που δεν είναι υπέρ της νεολαίας. Ο εργασιακός νόμος και η διευθέτηση του ωραρίου σε 4ήμερο δεν συμφέρουν τους νέους εργαζόμενους καθώς οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και δεν φτάνουν ούτε για να περάσουν το υποτιθέμενο τριήμερο που εξασφαλίζει ο νόμος. Η διευθέτηση συμφέρει τους καλά αμειβόμενους εργαζόμενους που ψάχνουν χρόνο για την οικογένειά τους και μπορούν να διοχετεύσουν την παραγωγικότητά τους σε ένα τετραήμερο. Εάν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για τους νέους εργαζόμενους τότε θα αύξανε τον κατώτατο μισθό. Γενικά, θα πίεζε για πολιτικές απασχόλησης για τους νέους καθώς έχουμε την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωζώνη στους νέους.
  4. Η αποτυχημένη πολιτική του γενικευμένου lockdown έβλαψε όντως τους νέους περισσότερο. Η κυβέρνηση ενώ έπαιρνε τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις δεν άφησε βαλβίδες εκτόνωσης στην ομάδα αυτή. Άργησε και όταν είδε ότι υπάρχει γενικευμένη μη τήρηση των μέτρων στις πλατείες και τα πάρκα, πήρε την απόφαση να ανοίξει τα καφέ και τα εστιατόρια. Έκλεισε τα αθλητικά σωματεία και τα γυμναστήρια όπου θα μπορούσαν συντεταγμένα να εκτονωθούν. Έκλεισε τα πάρκα, τα στάδια και τους χώρους άθλησης επιτρέποντας μόνο την προπόνηση στο οικοδομικό τετράγωνο της γειτονιάς τους.
  5. Η Νέα Δημοκρατία έχει απομακρυνθεί από τη νεολαία. Ακόμα και στις εκλογές, η νεολαία κατά τι στήριξε περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τη ΝΔ. Το πρόβλημα το έχει επισημάνει και το γραφείο του κ. Λιβάνιου που μετρά τις απόψεις όλων των ηλικιακών ομάδων, των επαγγελματικών τάξεων κ.α για την κυβέρνηση. Στους εμβολιασμούς οι ηλικιακές ομάδες από 30-40 έχουν εμβολιαστεί μέχρι το 40% περίπου. Ποσοστά που φτάνουν μέχρι το 60-70% σε εμβολιασμούς έχουν μόνο οι μεγάλες ηλικιακές ομάδες. Και υπάρχει και ο προβληματισμός τι θα γίνει με τις μικρότερες ηλικίες που πάνε ακόμα σχολείο, από 12 ετών και πάνω καθώς μπορεί και αυτοί να μεταδώσουν τον ιό.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση με την προπληρωμένη κάρτα δεν μπορεί να συμμαζέψει την γενική αντίθεση της ηλικιακής ομάδας των νέων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.
Τα 150 ευρώ θα εξατμιστούν γρήγορα.
Θα μπορούσε να τους εντάξει στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, να αφήσει ελεύθερη την είσοδό τους στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ή να συνδράμει στην αθλητική τους αγωγή.
Χρειάζονται μόνιμες λύσεις και πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές.

Βασική Πηγή: www.bankingnews.gr-Μαξιμιλιανός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας