Η νέα ομαλότητα

1322
αναπνεύσω

Όπως αναμενόταν, η αμερικανική Fed μείωσε προχθές τα επιτόκιά της κατά 0,25%, προχωρώντας στην πρώτη μείωση από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα ακολουθήσει με μείωση επιτοκίων και η ΕΚΤ, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Οι αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων και τα πακέτα στήριξης (ποσοτική χαλάρωση), στα οποία προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών μετά την κρίση του 2008, χαρακτηρίζονταν προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης στην οποία είχε περιέλθει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι κεντρικές τράπεζες υπόσχονταν ότι θα επιστρέψουν στην «κανονικότητα» μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες…

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η αντίστοιχη κρίση χρέους της Ευρωζώνης υποτίθεται ότι έχουν ξεπεραστεί… Οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται, ωστόσο, να ρίξουν νέα δισ. σε φθηνό χρήμα. Τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, τα πακέτα στήριξης με αποκλειστικό παραλήπτη το χρηματοπιστωτικό σύστημα τείνουν να εξελιχθούν σε «νέα ομαλότητα».

Η Fed δικαιολόγησε την προχθεσινή μείωση των επιτοκίων όχι με βάση τα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας, αλλά κάνοντας λόγο για τις «αβεβαιότητες» που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία λόγω των εμπορικών εντάσεων. Μόνο που αυτές οι εντάσεις δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής του «πρώτα η Αμερική» που εφαρμόζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ελπίζοντας με τον πόλεμο των δασμών να κάμψει τους μεγάλους ανταγωνιστές: την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προχθεσινή απόφαση της Fed καταρρίπτει τον μύθο της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών. Από τον περασμένο Δεκέμβριο που η Γουόλ Στριτ κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1931, μεσούσης της Μεγάλης Ύφεσης, ο Τραμπ άρχισε να επιτίθεται φραστικά στη Fed και στον νέο πρόεδρό της Ζερόμ Πάουελ.

Η προχθεσινή μάλιστα μικρή μείωση κατά 0,25% των επιτοκίων δεν ικανοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο που έσπευσε να δηλώσει μέσω Twitter: «Ως συνήθως ο Πάουελ μας οδήγησε προς τα κάτω» – οι δείκτες της Γουόλ Στριτ έκλεισαν την Τετάρτη με πτώση άνω του 1%. «Αυτό που η αγορά ήθελε να ακούσει από τον Πάουελ και τη Federal Reserve ήταν πως θα ήταν η απαρχή ενός μακρύ και δυναμικού κύκλου μείωσης».

Όλα για τη Γουόλ λοιπόν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας