Η μεγαλύτερη έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων στην Ολλανδία

418
αρχαιοτήτων

Η πρώτη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην αρχαιολογία της Κύπρου είναι αυτή που εγκαινιάζεται στις 11 Οκτωβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολλανδίας. Η έκθεση με τίτλο «Cyprus – A Dynamic Island» αφηγείται την αξιοθαύμαστη ιστορία ενός νησιού με περισσότερα από 12.000 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού, που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους κόμβους των αρχαίων πολιτισμών στη Μεσόγειο.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2020, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που εδράζεται στο Λέιντεν, θα φιλοξενήσει περίπου 400 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων 300 αρχαιολογικών αριστουργημάτων από τις εθνικές συλλογές της Κύπρου. Περιλαμβάνονται μεγάλα γλυπτά και ανδριάντες λαξευμένα σε μάρμαρο και τερακότα, κεραμικά διακοσμημένα με πρόσωπα και μορφές ζώων, πολυτελείς εισαγωγές από την αρχαία Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο, μεγάλα χάλκινα καζάνια και όπλα, πολύχρωμα ψηφιδωτά, χρυσά κοσμήματα κι ένας επαργυρωμένος βασιλικός θρόνος.

Χάρη στη στρατηγική του θέση, το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο των δεσμών και του εμπορίου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό οδήγησε σε συνεχείς μετακινήσεις ανθρώπων και ανταλλαγές αγαθών. Η προκύπτουσα μίξη πολιτιστικών επιρροών βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης. Μέρος της έκθεσης θα παρουσιάσει αξιόλογες ιστορικές προσωπικότητες και αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κύπρο από τον 19ο αιώνα – λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις σημερινές παράνομες ανασκαφές και το εμπόριο αρχαιοτήτων. Καλλιτεχνικές φωτογραφίες του τοπίου του νησιού στους τοίχους και διακριτικά κινούμενες προβολές θα αποτελέσουν το ατμοσφαιρικό περιβάλλον των εκθεμάτων.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Μουσείο που δάνεισαν ένα μεγάλο αριθμό εκθεμάτων. Για την έκθεση και τον σχετικό κατάλογο συνεργάστηκαν επίσης το ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ολλανδία, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ταμείο Πολιτισμού Πρίγκιπα Βερνάρδου, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Labrys Reizen,  η ολλανδική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών) και η Εταιρεία Φίλων του Ολλανδικού Εθνικού Μουσείου Αρχαιοτήτων.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 10π.μ. μέχρι τις 5μ.μ.

Και έκθεση φωτογραφίας

Η μικρή έκθεση φωτογραφίας «Χλώρακα- Παλλούρες» παρουσιάζεται παράλληλα με την έκθεση «Cyprus – A Dynamic Island». Με φωτογραφίες της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Κύπρο, παρουσιάζει την πρακτική της αρχαιολογίας – από τη συναρπαστική διαδικασία της ανασκαφής μέχρι την τεκμηρίωση των ευρημάτων και των κτιριακών δομών στον χώρο. Πρόκειται για 8 εικόνες του φωτογράφου Ίαν Τζ. Κον, που θα παρουσιάζονται στην αίθουσα υποδοχής του Μουσείου.

Ο αρχαιολογικός χώρος του «Χλώρακα- Παλλούρες», βόρεια της Πάφου, απειλείτο από την τουριστική ανάπτυξη. Για να αποφευχθεί η απώλεια σημαντικών πληροφοριών για την ιστορία του οικισμού ξεκίνησαν ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο ανέθεσε τριετή μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν το 2015. Οι ανακαλύψεις είναι θεαματικές: κρυμμένες ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, η αρχιτεκτονική και τα τεχνουργήματα που έχουν ήδη αποκαλυφθεί περιλαμβάνουν το παλαιότερο γνωστό μεταλλικό τσεκούρι που βρέθηκε στην Κύπρο και το μεγαλύτερο στρογγυλό οίκημα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Το γεγονός αυτό ανέδειξε την ιστορική σημασία του χώρου και η κυπριακή κυβέρνηση αναγνώρισε το χώρο ως διατηρητέο και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, καλώντας το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν να συνεχίσει τις ανασκαφές επ’ αόριστον.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας