Η Κίνα δεύτερη χώρα που υψώνει σημαία στη Σελήνη

1124
Κίνα δεύτερη χώρα που υψώνει σημαία

Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πριν την αναχώρηση του σκάφους που θα φέρει σεληνιακά δείγματα στη Γη

Μισό και πλέον αιώνα μετά την αποστολή Apollo 11 που ύψωσε την αστερόεσσα στη Σελήνη, το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Chang’e-5 κάρφωσε τη σημαία της Κίνας στην ορατή πλευρά του φεγγαριού.

Η φωτογραφία που δημοσιοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας τραβήχτηκε λίγη ώρα πριν το σκάφος αναχωρήσει για την Γη φορτωμένο με δύο κιλά σκόνης και πετρωμάτων.

Ήταν η τρίτη κινεζική αποστολή που προσεδαφίζεται στη Σελήνη σε διάστημα επτά ετών.

Το όχημα ανόδου που αναχώρησε την Πέμπτη πρόκειται να προσδεθεί στο μητρικό σκάφος που περιμένει σε τροχιά, περίπου 15 χιλιόμετρα πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Τα πολύτιμα δείγματα –τα πρώτα εδώ και περίπου 40 χρόνια- θα μεταφερθούν στο όχημα επιστροφής και θα πέσουν με αλεξίπτωτο στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο ιστός της σημαίας του Apollo 11 παρέμενε στη θέση του μέχρι το 2012, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες (NASA)

Σύμφωνα με την κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times, η σημαία που υψώθηκε στον Ωκεανό των Καταιγίδων, μια αχανή πεδιάδα στεροποιημένης λάβας, έχει πλάτος δύο μέτρα και ύψος 0,9 μέτρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Λι Γιουνφένγκ, η σημαία κατασκευάστηκε από ανθεκτικά υλικά προκειμένου να αντέξει τον βομβαρδισμό της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας.

Συνολικά έξι αμερικανικές σημαίες είχαν υψωθεί στη Σελήνη στη διάρκεια των αποστολών Apollo, από το 1969 έως το 1972. Το 2012, το σκάφος LRO της NASA που κινούταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετέδωσε εικόνες στις οποίες διακρίνονταν οι ιστοί των σημαιών. Οι ίδιες οι σημαίες εκτιμάται πάντως ότι έχουν πια ξεθωριάσει ή διαλυθεί εντελώς.

Ο Μπαζ Όλντριν, ένας από τους αστροναύτες που συμμετείχαν στην πρώτη προσσελήνωση, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι η σημαία του Apollo 11 είχε στηθεί υπερβολικά κοντά στο όχημα ανόδου και πιθανότατα παρασύρθηκε όταν ενεργοποιήθηκε ο πυραυλοκινητήρας για την αναχώρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας