Η «ιπτάμενη φάλαινα» της Airbus-Στους αιθέρες το Beluga XL

1435
airbus

Την πρώτη επιχειρησιακή πτήση του έκανε ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα αεροσκάφη του κόσμου, το τεράστιο μεταγωγικό Airbus Beluga XL, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δύο φτερά του γιγάντιου A-350 XWB.

Σε μια περίοδο που τα τζάμπο επιβατικά αεροσκάφη, όπως το Airbus A380 και το Boeing 747 ετοιμάζονται σιγά – σιγά να αποσυρθούν το Beluga XL – το πρώτο από τα έξι της Airbus – που έκανε την πρώτη δοκιμαστική του πτήση προ διετίας, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που θα διασχίζουν τους ουρανούς.

Ο γίγαντας των αιθέρων – «ιπτάμενη φάλαινα» το αποκαλούν, λόγω του ιδιόμορφου σχήματός του – θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην κατασκευή πολλών εμπορικών αεροσκαφών, αφού θα μεταφέρει εξαρτήματα αεροσκαφών σε μονάδες παραγωγής της Αirbus στην Ευρώπη και τις τελικές γραμμές συναρμολόγησης στην Τουλούζη, το Αμβούργο και την Τιαντζίν της Κίνας.

Το Βeluga XL, που προσγειώθηκε χθες στο Μπράουτον της Βόρειας Ουαλίας, είναι μεγαλύτερο κατά επτά μέτρα στο μήκος και ένα μέτρο στο πλάτος από το Beluga ST και μπορεί να μεταφέρει 30% μεγαλύτερο φορτίο, συνολικού βάρους 51 τόνων σε απόσταση έως και 2.200 ν. μ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας