Η Ελλάδα της μετριότητας–Εκτός ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

1209
ΕΚΤ

Εσχάτως συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα από τα οποία η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτε.

Η καλλιεργηθείσα προσδοκία ότι όλα αλλάζουν προς το καλύτερο μάλλον είναι ψευδαίσθηση, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Η ΕΚΤ συνέχισε την νοσηρή στρατηγική της να παρεμβαίνει μέσω της νομισματικής πολιτικής στις αγορές για να συντηρεί τις φούσκες σε μετοχές και ομόλογα και στην οικονομία για να αποτρέψει την ύφεση.
Ανακοίνωσε νέα μείωση επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% από -0,40% επιβαρύνοντας τα κέρδη των τραπεζών στην Ευρώπη.
Το κλιμακωτό μοντέλο που ανακοίνωσε στις μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων δεν θα αποδώσει.

Ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE με αγορές 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως.
Γιατί 20 δισεκ. μηνιαίως για να μην εξαντληθούν γρήγορα τα ομόλογα που δυνητικά μπορεί να αγοράσει.

Πραγματοποιήθηκε το Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου και η Ελλάδα πέραν από τα θετικά σχόλια – χωρίς νόημα – δεν πήρε κάτι χειροπιαστό ενώ συν τοις άλλοις η εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισεκ. σε σύνολο 8,5 δισεκ και με επιτόκιο 5,13% θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα 2 μηνών.
Μια υπόθεση που θα μπορούσε να κλείσει σε διάστημα μιας εβδομάδας ουσιαστικά κλείνει σε 2 μήνες.

Η Ελλάδα τι κερδίζει από όλα αυτά;
Δεν κερδίζει τίποτε:

-Δεν κερδίζει ένταξη σε ποσοτική χαλάρωση καθώς η Ελλάδα από το 2021 – και υπό όρους – θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.

Δεν κερδίζει πιο ευνοϊκή μεταχείριση από την ΕΚΤ

-Το Eurogroup πέραν από τις γενικόλογες αμπελοφιλοσοφίες ότι η Ελλάδα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ούτε την άμεση εξόφληση των 2,9 δισεκ. σε σύνολο 8,5 δισεκ. του ΔΝΤ δεν επέτρεψαν οι δανειστές.

Η Ελλάδα θα αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο, ενώ το τελευταίο Eurogroup του 2019 είναι 4 Δεκεμβρίου 2019 και εκεί θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις των δανειστών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας