Η διάλυση της ΔΕΗ, το τέλος της κυβέρνησης και πολιτικές ανατροπές

3395
απάτη

Δεν αποκλείει εμπλοκή της τελευταίας στιγμής ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, είτε με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, είτε των ίδιων των δανειστών. Μιλώντας στο liberal.gr μετά την ενημέρωση που είχε από τον Γ.Σταθάκη για την ΔΕΗ, θεωρεί ότι οι εκλογές θα έλθουν, όχι επειδή τις ζητά η αντιπολίτευση, αλλά ως αποτέλεσμα των τραγικών συνεπειών που θα έχει η συμφωνία.
Πιστεύει ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ βράζει, όπως και οι βουλευτές του, θα προτιμούσε να τον κρεμάσουν στο Σύνταγμα, παρά να αναγκαστεί να πουλήσει μονάδες της ΔΕΗ, ενώ θεωρεί ότι το μασάζ της κυβέρνησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι και τόσο εύκολο ώστε να φέρει τα απολύτως επιθυμητά αποτελέσματα. «Δεν θα μπορούν να ξαναγυρίσουν στις περιφέρειές τους όσοι ψηφίσουν την πώληση της ΔΕΗ», σημειώνει χαρακτηριστικά για τους βουλευτές της Δ. Μακεδονίας και της Αρκαδίας, όπου και η καρδιά της κρατικής επιχείρησης.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
– Τελικά οι φόβοι σας για την ΔΕΗ επιβεβαιώθηκαν;
Όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά η πραγματικότητα είναι τόσο επώδυνη που ωχριά μπροστά σε αυτά που φοβόμουν πριν από μερικούς μήνες.
– Κάποτε η πώληση της ΔΕΗ αποτελούσε αιτία διάσπασης για το ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα τι κραδασμούς πιστεύετε ότι θα προκαλέσει; Οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στο ίδιο το κόμμα, είναι παρακινδυνευμένες. Η κατάσταση είναι εντελώς ρευστή. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, τα μεσαία στελέχη, και τα μέλη του, είναι όλοι ανάστατοι, και πρώτα απ’ όλα οι βουλευτές που εκλέγονται σε περιοχές που ακμάζει η ΔΕΗ.
– Κρίνοντας όμως από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, δεν φαίνεται ότι η ΔΕΗ θα αποτελέσει το επίδικο της συμφωνίας…
Δεν μπορεί, και δεν πρέπει να σταθεί κανείς στο τι λένε δημοσίως, αλλά στο πως αισθάνονται στην πραγματικότητα. Πρέπει να ξέρουν, και αν δεν το ξέρουν, ας το μάθουν ότι πουλώντας την ΔΕΗ δεν θα μπορούν να ξαναγυρίσουν στις περιφέρειες τους. Είναι λοιπόν παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς τις αντιδράσεις σε ΚΟ και κόμμα, εγώ πάντως πιστεύω ότι το μασάζ που γίνεται από πλευράς κυβέρνησης δεν θα είναι και τόσο εύκολο να φέρει τα απολύτως επιθυμητά, για την κυβέρνηση, αποτελέσματα.
– Σύμφωνοι, αλλά μήπως τελικά μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεταλλαχθεί και οι ψηφοφόροι του ;Δηλαδή μήπως ακόμη και οι αριστεροί ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο να μην μείνουν δίχως ρεύμα λόγω των απεργιών που εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ, παρά για το αν θα πουληθούν μονάδες;
Όχι, αυτό που βλέπω εγώ είναι ένα κόσμο όλο και περισσότερο αγανακτισμένο, θυμωμένο, οργισμένο. Έναν αριστερό κόσμο που βιώνει μια κατάσταση πρωτοφανή συναισθηματικά και ψυχολογικά. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι μια σπίθα για να ανάψει μια φωτιά μεγάλης εξέγερσης. Έπειτα είναι γεγονός ότι ο πολύς κόσμος δεν είναι ενήμερος για τους βρώμικους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, κυρίως δεν είναι ενήμερος για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον ίδιο, τις τοπικές κοινωνίες, και σε όλη την Ελλάδα. Αυτό νομίζω ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που ενθαρρύνουν άκριτα τις ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Θέλω να υπογραμμίσω ιδιαίτερα ότι η πώληση της ΔΕΗ ισοδυναμεί με πώληση της Ελλάδας. Με την πώληση της ΔΕΗ και των μονάδων της έχουμε στην ουσία εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ολόκληρες περιοχές μεταβιβάζονται στην κυριότητα ιδιωτικών συμφερόντων, όπως η Δυτική Μακεδονία, ίσως και το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Οι επιπτώσεις από την πώληση της ΔΕΗ είναι αντιαναπτυξιακές, θα είναι σε βάρος του καταναλωτή και η συμβολαιογραφική πράξη θανάτου των εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση, που ίσως σηματοδοτήσει και απολύσεις. Την προδοσία σε βάρος της ΔΕΗ είναι βέβαιον ότι θα την ακολουθήσει, κάτω από την γενική χλεύη, το ατιμωτικό τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
– Υπάρχει ωστόσο κ. Λαφαζάνη και μια Κοινοτική Οδηγία, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού που δεν υλοποιούμε εδώ και 16 χρόνια. Να μην την εφαρμόσουμε;
Η ερμηνεία που έχει δοθεί στην Οδηγία αυτή είναι πρωτοφανής και αχαρακτήριστη. Ζητείται από την ΔΕΗ να ξεπουλήσει τις μονάδες της άρον-άρον και όσο-όσο για να αποκτήσουν εφόδια και όπλα οι ανταγωνιστές της. Επίσης αυτό που συμβαίνει σήμερα, να πουλάει η ΔΕΗ την ενέργεια κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, προκειμένου εκείνοι να περιορίσουν το κόστος τους, είναι αδιανόητο. Σκεφτείτε να υπήρχε μια ιδιωτική επιχείρηση που να της επιβάλεις δια νόμου να εκχωρήσει κάτω του κόστους την παραγωγή της, και το πελατολόγιο της, ώστε να ευνοήσει τον ανταγωνισμό. Όσοι θέλουν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν λιγνιτικά πεδία, να κτίσουν δικές τους μονάδες και να κερδίσουν με το σπαθί τους μερίδια αγοράς και όχι με διοικητικά μέτρα αφαίρεσης μονάδων και πελατολογίου από την ΔΕΗ.
– Τα πάντα ωστόσο στη ζωή κρίνονται από το αποτέλεσμα. Μήπως λοιπόν όλοι όσοι νόμιζαν τόσα χρόνια ότι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον κρατώντας αλώβητο το “ιερό δισκοπότηρο” της ΔΕΗ, τελικά έδιναν μάχες οπισθοφυλακών; Το ρωτώ γιατί αν η ΔΕΗ είχε πουλήσει μονάδες το 2009 όταν καταδικάστηκε για πρώτη φορά η Ελλάδα από το Ευρωδικαστήριο, το τίμημα θα ήταν πολύ υψηλότερο από αυτό που θα επιτευχθεί τώρα…
Καταρχήν δεν δόθηκαν ποτέ πραγματικές μάχες για την ΔΕΗ. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν έδαφος προκειμένου να το διαμορφώνουν οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις Βρυξέλλες η ΔΕΗ αντιμετωπίστηκε με εμπάθεια, με μίσος θα έλεγα, και σίγουρα με μια ακατανόητη εχθρότητα. Επομένως, το πρόβλημα με την ΔΕΗ δεν ήταν να σπεύσει η Ελλάδα να πουλήσει εξαρχής μονάδες της, αλλά η έλλειψη ενός σχεδίου που θα αντιμετώπιζε τις ευρω-ενωσιακές παρεμβάσεις, οι οποίες ήταν και εκτός κάθε έννοιας και αυτού του θεσμικού ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό το σχέδιο δεν υπήρξε ποτέ. Εγώ προσπάθησα προς αυτή την κατεύθυνση όσο ήμουν υπουργός Ενέργειας, αλλά συναντούσα από τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ένα συνεχές τείχος. Αν ήμουν εγώ υπουργός Ενέργειας, η ΔΕΗ θα παρέμενε στο Δημόσιο.
– Συμβάλλατε και εσείς με την στάση σας ως υπουργός στην σημερινή κατάσταση μιας ΔΕΗ που κινδυνεύει να δει τις μονάδες της να πωλούνται κοψοχρονιά. Δεν κάνατε το παραμικρό στη διάρκεια της θητείας σας, προκειμένου να προσαρμοστούμε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το λιγνίτη. Το αντίθετο θα έλεγα…
Εγώ θα προτιμούσα να με κρεμάσουν στο Σύνταγμα παρά να πουλήσω μονάδες της ΔΕΗ, καθώς ξέρω ότι έτσι πουλάω την χώρα μου. Πράγματι αντιστάθηκα, και είμαι υπερήφανος που αντιστάθηκα στην πώληση. Είχαμε προτείνει εναλλακτικό σχεδιασμό, που εάν γινόταν αποδεκτός, τότε η ΔΕΗ σήμερα θα βάδιζε σε πορεία ανασυγκρότησης και η χώρα σε πορεία διεξόδου και ελπίδας. Και όχι στο νεκροταφείο, όπως επιχειρείται σήμερα με την δρομολογούμενη συμφωνία, όπου επιχειρούν να καλλωπίσουν το “οικονομικό” πτώμα της χώρας, με διάφορα μυρωδικά.
– Μια και ο λόγος για συμφωνία, βλέπετε να κλείνει;
Ας κρατήσουμε μια πισινή, γιατί καμία φορά οι λεπτομέρειες είναι που κρίνουν την ουσία. Δεν θέλω να στηρίξω τις προβλέψεις μου για το τι επέρχεται, μόνο στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Ας περιμένουμε την κατάληξη. Το ίδιο θα έλεγα και για τα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης, εργασιακά, συντάξεις, αφορολόγητο. Πάντα σε τέτοια σύνθετα ζητήματα που επηρεάζονται από πολλές παραμέτρους, δεν πρέπει να αποκλείει κανείς την έκπληξη.
– Τι εννοείτε με την λέξη έκπληξη;
Να μην υπάρξει συμφωνία στις 7 Απριλίου. Δεν το αποκλείω, να εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις και πέραν της 7ης Απριλίου και ίσως να περιπλακούν, να υπάρξει προσωρινή εμπλοκή για μια τελική συμφωνία, που θα προέλθει από παράγοντες είτε εσωκομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, είτε των ίδιων των δανειστών, στους κόλπους των οποίων οι απόψεις διαφέρουν.
– Βλέπετε επομένως και πολιτικές εξελίξεις;
Μα μέχρι τώρα μετά από κάθε αξιολόγηση έχουμε πολιτικές αναταράξεις και πολιτικές ανατροπές. Δηλαδή οι εκλογές θα έλθουν, όχι επειδή τις ζητά η αντιπολίτευση, αλλά ως αποτέλεσμα των τραγικών συνεπειών που θα έχει η συμφωνία.
– Είπατε εκλογές. Τα ποσοστά όμως της ΛΑΕ είναι πολύ χαμηλά. Δεν φαίνεται η πολιτική σας ατζέντα να επιβραβεύεται από τους πολίτες…
Προφανώς μιλάτε για τα δημοσκοπικά ποσοστά. Εγώ θα ανησυχούσα, ειρωνευόμενος, αν οι δημοσκοπήσεις μα έδειχναν υψηλά. Διότι τελευταίως όλες οι δημοσκοπήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό πέφτουν έξω. Σας λέω λοιπόν ότι οι θέσεις της ΛΑΕ για το εθνικό νόμισμα και το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα, βρίσκουν μεγάλη απήχηση στην κοινωνία. Προχθές για παράδειγμα ήμουν στην Κατερίνη, και εισέπραξα εντυπωσιακή ανταπόκριση από τον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας