Η ΔΕΗ παραδίδεται στο έλεος πελατειακών πολιτικών και δουλεμπορικών εργασιακών σχέσεων

1831

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, με το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, παραδίδει τη ΔΕΗ, στο όνομα δήθεν της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, στο έλεος των πιο ακραίων πελατειακώνρουσφετολογικών πολιτικών, ενώ μετασχηματίζει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις του ενεργειακού γίγαντα της χώρας σε σχέσεις, περίπου, ευέλικτουδουλεμπορίου“.

Συγκεκριμένα όλο σχεδόν το παλιό προσωπικό της ΔΕΗ, σκοτώνουν τα άλογα όταν “γεράσουν”, είτε θα απομακρυνθεί με άγνωστη “εθελούσια έξοδο” είτε θα περάσει στο δημόσιο λόγω “απολιγνιτοποίησης” είτε θα υποστεί bullying για να φύγει με εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα δουλεύουν με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, μισθούς πείνας, θα μπαίνουν στην επιχείρηση ουσιαστικά χωρίς ΑΣΕΠ, όπως από την δήθεν “αγορά“, στην πράξη τον κομματικό σωλήνα, θα προσλαμβάνονται τα μεσαία και ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ!

Η μετάλλαξη της ΔΕΗ σε νεοδημοκρατικό διαπλεκόμενο κερδοσκοπικό παράρτημα θα ανεβάσει σε νέα ύψη τις τιμές του ρεύματος, θα ενισχύσει όλες τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού και θα γίνει η γέφυρα για να περάσει πλήρως ότι θα έχει απομείνει από τη ληστευθείσα ΔΕΗ σε πολυεθνικά χέρια και εγχώρια τρωκτικά.

Παράλληλα ο Κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε και την ιδιωτικοποίηση  όλου του ενεργειακού τομέα ΔΕΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ μέσα στη λογική γενικού ξεπουλήματος.

Παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ με αυτούσιες τις δηλώσεις Χατζηδάκη

Μεγάλες εκπλήξεις που αφορούν πρωτίστως τη ΔΕΗ περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου ενεργειακού νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

1. Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και γίνονται πιο ευέλικτες(!) οι διαδικασίες προσλήψεων αφού το ΑΣΕΠ θα κάνει μόνο έλεγχο νομιμότητας( σ. Iksra: μονιμότητα στους υπαλλήλους της ΔΕΗ δεν υπήρχε, παρά μόνο συμβάσεις αορίστου χρόνου).

2. Καταργείται η μονιμότητα γενικών διευθυντών και διευθυντών που θα υπογράφουν 3ετείς συμβάσεις και θα επιλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες πρόσκλησης που θα απευθύνονται στο προσωπικό της ΔΕΗ αλλά και εκτός εταιρείας.

3. Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά.

4. Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα στελεχών αφού σε ποσοστό 20% θα μπορούν να προέρχονται από την ελεύθερη αγορά.

5. Τίθενται προϋποθέσεις για εθελούσια έξοδο κατά το πρότυπο της εθελούσιας του 2012 στον ΟΤΕ χωρίς επιβάρυνση για το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

6. Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων ώστε να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών.

7. Επιτρέπονται μετακινήσεις στο δημόσιο, ρύθμιση που αφορά εργαζόμενους που θα πρέπει να μετακινηθούν λόγω απολιγνιτοποίησης.

8. Εισάγεται ευέλικτο σχέδιο για τις προμήθειες και η διασφάλιση της νομιμότητας θα γίνεται με τον προσυμβατικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου αλλά και από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας και ελέγχου προμηθειών.

9. Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση της ΔΕΗ: μεταξύ άλλων για να λειτουργεί ως σύγχρονη εταιρεία εισάγεται επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων και επιτροπή ελέγχου και εποπτείας προμηθειών.

10. Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.

Μένουμε σε αυτό που είπαμε τον Αύγουστο: ενώ υπάρχει έκπτωση 75% που καταλαμβάνει όχι μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ, καταργείται πλήρως για τα ρυθμιζόμενα και θα υπάρχει έκπτωση 30% για εργαζομένους στο ανταγωνιστικό σκέλος. Η ΔΕΗ με τα μέτρα που πήραμε το καλοκαίρι έβγαλε τη μύτη από το νερό, ωστόσο δεν έχει λύσει ακόμη τα προβλήματά της“, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Εν τω μεταξύ, αύριο (ώρα 12.30) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, θα συναντηθεί με το προεδρείο της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ).

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν στην πώληση της ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα προβλέπεται η πώληση όλης της συμμετοχής του Δημοσίου (65%), τόσο στην εμπορία όσο και στα δίκτυα. Η αλλαγή που υπάρχει στον διαχωρισμό αφορά μόνο στις διεθνείς συμμετοχές (διεθνή έργα) που θα παραμείνουν στον έλεγχο του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου, η διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ (εμπορία και δίκτυα) αναμένεται να ξεκινήσει τέλη του έτους – αρχές του 2020 και αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΑΠΕ

Για τις ΑΠΕ προβλέπονται στο νομοσχέδιο αλλαγές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

– δυνατότητα συμμετοχής στην αγορά έργων ΑΠΕ χωρίς λειτουργική ενίσχυση

– δυνατότητα σε μεγάλα έργα άνω των 250 MW να αιτηθούν μεμονωμένη ενίσχυση που θα κρίνεται με γενικές κατευθυντήριες γραμμές για κρατικές ενισχύσεις

– δυνατότητα να προχωρήσει η αδειοδότηση για 170 αιτήσεις υβριδικών έργων σε νησιά, ενώ εισάγεται ρύθμιση για εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1%.

Τέλος το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την απελευθέρωση της αγοράς και την έναρξη εντός συγκεκριμένων προθεσμιών του νέου μοντέλου – στόχου (target model), με πρόστιμα σε περίπτωση που καθυστερήσουν ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται κίνητρα με μειωμένη χρέωση ΥΚΩ για καταναλωτές που θα κάνουν μεγαλύτερη χρήση του νυχτερινού τιμολογίου, καθώς επίσης και ο διαμοιρασμός των καταναλωτών του τελευταίου καταφυγίου που σήμερα πηγαίνουν μόνον στη ΔΕΗ, μεταξύ των 3 μεγαλύτερων προμηθευτών της αγοράς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας