Η Βρετανία αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ

821
Total

Ο βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις υποστηρίζοντας πως η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι μια περιοχή στην οποία η κυριαρχία της Κύπρου είναι «υπό αμφισβήτηση», ενώ επισήμανε ότι είχε «πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον πρέσβη της Τουρκίας στη Βρετανία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προχώρησε σε διάβημα προς τη Βρετανία.

Μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, δήλωσε ότι η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, καθώς η κυριαρχία της εκεί είναι υπό αμφισβήτηση από την Τουρκία.

«Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάνκαν.

Όταν του επισημάνθηκε από την βουλευτίνα των Συντηρητικών, Τερέζα Βίλιερς, ότι «θα ήταν αδύνατο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη συμφιλίωση και μια λύση εφόσον αυτή η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται», υποστήριξε πως η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη επιζητά την εξεύρεση λύσης. «Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα να μπορέσουν να έρθουν μαζί και για ακόμα μία φορά να μιλήσουν σοβαρά για το πώς κάποιου είδους λύση μπορεί να επιτευχθεί».

Η τοποθέτηση αυτή έφερε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη που δήλωσε ότι ο Ντάνκαν είναι «απαράδεκτος», ενώ έστειλε και επιστολή στην πρωθυπουργό της Βρετανίας, ζητώντας να παρέμβει. Ο Ντάνκαν κλήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών και του επιδόθηκε διάβημα, τόσο για τη δήλωση του κ. Ντάνκαν όσο και για τη διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, στην οποία επαναλαμβάνονται οι θέσεις του υπουργού Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας