Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους από το κάπνισμα

867
ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί – σύμφωνα με νέα μελέτη – τον διπλάσιο αριθμό πρόωρων θανάτων ετησίως στην Ευρώπη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο προσομοίωσης των επιπτώσεων των διαφόρων πηγών ρύπανσης της ατμόσφαιρας στα ποσοστά θνησιμότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκλήθηκαν περίπου 790.000 πρόωροι θάνατοι σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2015, και 659.000 στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτούς τους θανάτους, μεταξύ 40-80% οφειλόταν σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε δύο φορές περισσότερους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε περίπου 8,8 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους παγκοσμίως αντί των εκτιμώμενων 4,5 εκατομμυρίων.

«Για να το καταλάβουμε καλύτερα, αυτό σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους ετησίως από ό,τι το τσιγάρο, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκάλεσε 7,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2015. Το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί αλλά η ατμοσφαιρική ρύπανση όχι», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τόμας Μούντσελ από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου στο Μάιντς της Γερμανίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία έκθεσης από ένα μοντέλο που προσομοιώνει τις ατμοσφαιρικές χημικές διεργασίες και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τη γη, τη θάλασσα και τα χημικά που εκπέμπονται από φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές όπως η παραγωγή ενέργειας, η βιομηχανία, η κυκλοφορία και η γεωργία. Στη συνέχεια εφάρμοσαν αυτά τα στοιχεία σε ένα νέο μοντέλο παγκόσμιων ποσοστών έκθεσης και θνησιμότητας μαζί με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οποία περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την πυκνότητα του πληθυσμού, τις γεωγραφικές τοποθεσίες, τις ηλικίες, τους παράγοντες κινδύνου για διάφορες ασθένειες και τις αιτίες θανάτου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για 120 επιπλέον θανάτους ετησίως ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ευρώπη και την Ε.Ε., ο αριθμός ήταν ακόμη υψηλότερος, με 133 και 129 επιπλέον θανάτους ετησίως ανά 100.000 άτομα, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ο αριθμός ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 178,22 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας