Η Αργεντινή στέλνει μήνυμα στους οπαδούς του ακραίου νεοφιλελευθερισμού

αργεντινή

Τον καιρό των «Αγανακτισμένων» συχνά έβλεπες την εικόνα του ελικοπτέρου σε αφίσες ή πανό.

Η εικόνα θύμιζε την αποχώρηση στις 19 Δεκεμβρίου του 2001 του άρτι παραιτηθέντος υπό το βάρος της λαϊκής κινητοποίησης προέδρου της Αργεντινής Φερνάντο Ντε Λα Ρούα από το προεδρικό μέγαρο με… ελικόπτερο υπό το φόβο του οργισμένου πλήθους.

Στην Ελλάδα της κρίσης, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής πολλά θύμιζαν την Αργεντινή του 2001, που πλήρωσε ακριβά την πρόσδεση του εθνικού της νομίσματος στο δολάριο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεκαετίας του 1990.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η Αργεντινή φάνηκε να γίνεται ένα παράδειγμα ότι μπορούσαν τα πράγματα να πάνε διαφορετικά.

Σε όλη τη δεκαετία του 2000 κατάφερε να αναδιαρθρώσει ένα σημαντικό μέρος του χρέους της, να αποφύγει την παγίδα του ΔΝΤ, να ανασυγκροτήσει την οικονομία της και να πάρει κάποια προοδευτικά μέτρα.

Όμως, καθώς τα χρόνια περνούσαν υπήρξε η αναπόφευκτη φθορά.

Και έτσι το 2015 τα πράγματα άλλαξαν και ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση Μάκρι, η πρώτη ανοιχτά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση στην Αργεντινή μετά από πολλά χρόνια.

Οι αγορές φάνηκε να τον στηρίζουν, ενώ ανάλογη ήταν και η στάση των δυτικών χωρών και ιδίως των ΗΠΑ που προτιμούν πάντα στη Λατινική Αμερική τις καθαρά δεξιές κυβερνήσεις.

Ο Μάκρι θα αναιρέσει αρκετές από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αποφάσεις όπως η απελευθέρωση των τιμών του ηλεκτρικού, του φυσικού αερίου και του νερού προκάλεσαν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Αποκορύφωμα όλων αυτών η προσφυγή και πάλι στο ΔΝΤ το 2018, που ξύπνησε τις χειρότερες μνήμες στην κοινωνία, γιατί ήταν και τα μέτρα που είχε απαιτήσει το ΔΝΤ που είχαν συνεισφέρει στην οικονομική κρίση του 2000-2002 και τη λαϊκή εξέγερση.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν και στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Αργεντινής τα κόμματα διεξάγουν προκριματικές εκλογές – όλες την ίδια μέρα – για να ορίσουν τους υποψηφίους τους για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό έγινε φέτος στις 11 Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Μάκρι, καθώς βρέθηκε να λαμβάνει μόνο το 32,08% έναντι 47,65% του βασικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι δεν θα τα καταφέρει στις προεδρικές εκλογές ο πρώτος γύρος των οποίων θα λάβει χώρα στις 27 Οκτωβρίου.

Δείχνουν όλα αυτά ότι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, οι γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, η αναίρεση κατακτήσεων, μπορεί να συναντούν την υποστήριξη των «αγορών», όμως εξίσου πιθανό είναι να βρεθούν αντιμέτωπες και με την οργή των κοινωνιών, που δεν ξεχνούν και δεν θέλουν να ξαναζήσουν συνθήκες εξαθλίωσης. Γι’ αυτό και αποδοκιμάζουν τους εκπροσώπους τέτοιων πολιτικών.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας