Η Ανατολική Ουκρανία κατευθύνεται σε «πολεμική έκταση»-ηγέτης του Ντονμπάς

870
Ανατολική Ουκρανία κατευθύνεται

Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι «κρίσιμη» και το Κίεβο μπορεί να ξεκινήσει επίθεση ανά πάσα στιγμή, λέει ο επικεφαλής της περιοχής του Ντόνετσκ

Πλήρης κλίμακας πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, με επίθεση από δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση στο Κίεβο, δήλωσε ο επικεφαλής της αποσχισθείσας, μη αναγνωρισμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Ντένις Πουσίλιν, στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Παρασκευής.

«Το Κίεβο μπορεί να ξεκινήσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στο Ντονμπάς ανά πάσα στιγμή, η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Πουσίλιν στη ρωσική τηλεόραση, αναφερόμενος στις δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.

Ερωτηθείς από τον οικοδεσπότη εάν θα γίνει πόλεμος, ο Πουσίλιν απάντησε: «Ναι. Δυστυχώς ναι.”

Τα σχόλιά του έγιναν περίπου μία ώρα μετά την έκρηξη έξω από το κυβερνητικό κτίριο του Ντονέτσκ, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν βόμβα αυτοκινήτου με στόχο τον αρχηγό της περιφερειακής αστυνομίας Ντένις Σινένκοφ. Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές.

Ο Πουσίλιν χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «δολιοφθορά» ως προετοιμασία για επίθεση από το Κίεβο. Κάθε κτίριο υποδομής ζωτικής σημασίας στο Ντόνετσκ είναι υπό φύλαξη και προετοιμασμένο για πιθανή τρομοκρατική επίθεση, πρόσθεσε. Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε σχέδια για επίθεση στις αποσχισθείσες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές στο Ντόνετσκ και στο γειτονικό Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν εκκένωση αμάχων στη Ρωσία. Ο Πουσίλιν είπε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι –κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι– μπορεί να καταλήξουν να εκκενωθούν, ενώ οι άνδρες ηλικίας 55 ετών και κάτω θα κληθούν να παραμείνουν.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ισχυρίστηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να «εισβάλει» στην Ουκρανία, σε σημείο που η κυβέρνηση του Κιέβου τους ζήτησε να μετριάσουν τη ρητορική καθώς σκορπούσε αδικαιολόγητο πανικό και έπληττε την οικονομία της χώρας. Η Μόσχα απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς ειδήσεις».

Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι η δημοσίευση άρθρων στον ιστότοπό μας δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με όσα γράφονται. Πολιτική μας είναι να δημοσιεύουμε οτιδήποτε θεωρούμε ενδιαφέρον, ώστε να βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας να διαμορφώσουν τις απόψεις τους. Μερικές φορές δημοσιεύουμε ακόμη και άρθρα με τα οποία διαφωνούμε εντελώς, καθώς πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για τους αναγνώστες μας να ενημερώνονται για όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα απόψεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας