ΗΠΑ: “Ρωσικά αντιαεροπορικά έριξαν drone μας στη Λιβύη”

1415
ηπα

Ρωσικός αντιαεροπορικός πύραυλος των ρωσικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ κατέρριψε, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, κατασκοπευτικό αμερικανικό Drone της  Αφρικανικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία εδρεύει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, το οποίο κατέγραφε τις κινήσεις των δυνάμεων του Χαφτάρ. 

Η κατάρριψη έγινε έξω από την Τρίπολη όπου είχαν προσεγγίσει οι δυνάμεις του Χαφτάρ.  Στη Λιβύη δρα η οργάνωση εθελοντών Ρώσων μαχητών «Wagner» η οποία έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τις ΗΠΑ, μετά την απρόκλητη επίθεση που είχε δεχθεί στην Ντέιρ αλ-Ζορ από αμερικανικά μαχητικά κι επιθετικά ελικόπτερα 2 χρόνια.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν το αμερικανικό drone και τώρα ζητούν την επιστροφή του.

Η αμερικανική διοίκηση στην Αφρική δήλωσε το Σάββατο ότι ένα αμερικανικό drone χωρίς οπλισμό καταρρίφθηκε από ρωσικά συστήματα αεράμυνας κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Ο αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι το drone χτυπήθηκε είτε από Ρώσους εθελοντές είτε από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και ζήτούν την επιστροφή των συντριμμιών του μη επανδρωμένου σκάφους.

Οι χειριστές των συστημάτων αεράμυνας «δεν γνώριζαν ότι ήταν ένα αμερικανικό αεροσκάφος ελεγχόμενο εξ αποστάσεως όταν πυροβόλησαν εναντίον του. Αλλά σίγουρα γνωρίζουν σε ποιον ανήκει τώρα και αρνούνται να το επιστρέψουν. Λένε ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε ο στρατηγός Στέφεν Τάουνσεντ, επικεφαλής της Αφρικανικής Διοίκησης, σε δήλωσή του προς το Reuters, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει ακόμα το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αφρικανικής Διοίκησης, συνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας, Κρίστοφερ Καρνς, το drone φέρεται να χάθηκε στις 21 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αεράμυνα μπορεί να κατέρριψε το drone πιστεύοντας ότι ήταν εχθρικό αεροσκάφος.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) η οποία μάχεται ενάντια στον Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ, δήλωσε στο Reuters ότι ρωσικό οπλικό σύστημα φαίνεται να είναι υπεύθυνο για την κατάρριψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας