ΗΠΑ: Νόμος το «EastMed Act»-Οι ενστάσεις που διατύπωσε ο Τραμπ

988
eastmed

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγράφει τις ενστάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τον νόμο για την Εθνική Άμυνα που περιλαμβάνει το τέλος των μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την Τουρκία, την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και ζητήματα που αφορούν την κατοχική δύναμη, την Ελλάδα και την Κύπρο, υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ, στη βάση Άντριους, έξω από την Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα το Κογκρέσο, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου,  καλεί με ειδική αναφορά τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στη βάση του νόμου CAATSA, για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 και ο Τραμπ είναι υποχρεωμένος να το λάβει υπόψη του, καθώς υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ακόμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ στο προεδρικό αεροπλάνο Air Force One που τον μετέφερε στη Φλόριντα όπου θα περάσει τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπέγραψε το νόμο για τον East Med Act, που δημιουργεί μία νέα στρατηγική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο το βράδυ της Παρασκευής, το νόμο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στον οποίο περιλαμβάνεται o EastMed Act.

Αν και ο Τραμπ παρουσίασε τις αντιρρήσεις του για το EastMed Act, σε ότι αφορά την χρηματοδότηση, δεν μπορεί να τον ακυρώσει καθώς είναι μέρος του νόμου για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η Ομογένεια της Αμερικής, και ειδικά οι ακτιβιστές του HALC, πέτυχαν το βράδυ της Παρασκευής πολλές νίκες και τους αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια, αναφέρει το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», προσθέτοντας ότι όλες οι προσπάθειες τους πλέον στρέφονται στα νομοσχέδια που υποστηρίζονται και από τους Ρεπουμπλικάνους και από τους Δημοκρατικούς, και τα οποία καλούν τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα προχωρήσουν τα νομοσχέδια, παρόλο που ο Αμερικανός ηγέτης ακόμα αντιστέκεται και προστατεύει την Τουρκία, αν και οι αντιστάσεις του μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο κίνδυνος για την Τουρκία είναι υπαρκτός. Στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι απειλές του Τ. Εντογάν για κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων και των αμερικανικών εγκαταστάσεων εκτοξεύονται ακριβώς για το λόγο αυτό, ότι φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Τράμπ δεν μπορεί να τον προστατεύει επ’ άπειρον.

Σύμφωνα με τον νόμο CAATSA, ο κ. Τραμπ  πρέπει να εφαρμόσει την επιβολή κυρώσεων δυνάμει του άρθρου 235 του εν λόγω νόμου (22 USC 9529) «για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα έχει αποφασίσει και έχει ασκήσει μια σημαντική συναλλαγή (με τη Ρωσία)».

Ως γνωστό, με την αγορά των S-400, η Τουρκία έχει παραβιάσει τους αμερικανικούς νόμους και πρέπει να τιμωρηθεί με κυρώσεις μάλιστα, ο Λευκός Οίκος, ως αποτέλεσμα της αγοράς, αποφάσισε τον Ιούλιο να τερματίσει την τουρκική συμμετοχή το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ενώ τα τέσσερα μαχητικά που παραδόθηκαν στην Τουρκία, κρατήθηκαν στην Αμερική και παραμένουν «παγωμένα» σε αμερικανικές βάσεις στην Αριζόνα και στη Φλόριντα.

Και στα δύο σχέδια νόμου που υπέγραψε χθες (20/12) ο πρόεδρος Τραμπ, περιλαμβάνονται πρόνοιες που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο και εναντιώνονται στην Τουρκία.
Ένα από τα μεγαλύτερα κτυπήματα στην Τουρκία αποτελεί η υπογραφή από τον κ. Τραμπ της «εταιρικής σχέσης ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» (EastMed Act), που είναι πλέον νόμος της Αμερικής.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον κ. Τραμπ στο προεδρικό αεροπλάνο.

Αναφορικά με την υπογραφή του νόμου για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, η τελετή είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε να κάνει την ανακοίνωση στην αεροπορική βάση Άντριους.

Η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο γεγονός πια, και περιλαμβάνεται στο νόμου του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ.
Επίσης με την υπογραφή του ο κ. Τραμπ έβαλε την «ταφόπετρα» στα F-35 που είχε αγοράσει η Τουρκία, όπως και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατασκευής,, αναφέρει ο «Φιλειλεύθερος».

Και έχει σημασία ότι ο Λευκός Οίκος άφησε στο σχετικό κείμενο του νόμου και το θέμα των αμερικανικών μαχητικών και το θέμα του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.
Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι τα F-35 δεν θα δοθούν στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400.

Σημειώνουμε ακόμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε και την επιβολή κυρώσεων σε όσους έχουν αναμειχθεί στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αερίου στη Γερμανία. Κυρώσεις θα επιβληθούν και για τον Turkstream, που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας.

Ενστάσεις Τραμπ για στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα και στην ενεργειακή σύμπραξη Α. Μεσογείου

Μπορεί να είναι και επίσημα νόμος των ΗΠΑ το «EastMed Act», αφού το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που υπέγραψε ο  Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγράφει τις ενστάσεις του Ντ. Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι ενστάσεις του Αμερικανού προέδρου για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ντ. Τραμπ εμφανίζεται αντίθετος στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).

Πηγή του Κογκρέσου, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι οι προεδρικές ενστάσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με θέματα δικαιοδοσίας και διάκρισης των εξουσιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντ. Τραμπ θεωρεί ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές σε ζητήματα που αποτελούν αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.
Σημειώνεται πως το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν επηρεάζεται από αυτό το γεγονός, αφού το νομοσχέδιο είναι μέρος του προϋπολογισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας