ΗΠΑ – Ε.Ε. κλιμακώνουν την επέμβαση κατά του λαού της Βενεζουέλας

1173
ηπα

Με εμπρηστικές δηλώσεις και προκλητικές ενέργειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και με την απόφαση της Ευρωβουλής να αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του λαού της λατινοαμερικάνικης χώρας. 

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ, χαρακτήρισε “μάχη για την ελευθερία” το επιχειρούμενο πραξικόπημα της Δεξιάς, ενώ τα γεράκια της Ουάσιγκτον απειλούν και συνεχίζουν την απόπειρα ληστείας του λαού της Βενεζουέλας.

Ήδη οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην ιδιωτική εταιρεία “Albanisa” της Νικαράγουας που εισάγει και πουλά προϊόντα πετρελαίου της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε ο Τζον Μπόλτον, προχωρώντας παράλληλα σε προειδοποίηση προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να μην πραγματοποιεί συναλλαγές σε εμπορεύματα από τη Βενεζουέλα τα οποία έχουν «κλαπεί», όπως είπε, από τον λαό της χώρας.

Παράλληλα, ο Μπόλτον γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι είχε μια «πολύ παραγωγική συνάντηση» την Τετάρτη με στελέχη της διοίκησης της εταιρείας “Citgo” της Βενεζουέλας, δύο ημέρες μετά την επιβολή σαρωτικών αμερικανικών κυρώσεων στη μητρική της εταιρεία, τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου “PdVSA”.

Ο Έλιοτ Άμπραμς, ο Aμερικανός απεσταλμένος για την Βενεζουέλα, πήρε την σκυτάλη των απειλών κατά του λαού της χώρας, “προειδοποιώντας” την κυβέρνηση να μη δράσει ενάντια στον Χουάν Γκουαϊδό.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση, φρόντισε να διασπείρει πληροφορίες περί «μυστικών συναντήσεων» της αντιπολίτευσης με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Η “New York Times” δημοσίευσε σήμερα άρθρο του Γκουαϊδό, στο οποίο ισχυρίζεται ότι «Για τη μετάβαση απαιτείται υποστήριξη από μονάδες-κλειδιά του στρατού. Έχουμε κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας».

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως “προσωρινό πρόεδρο” της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία “ενιαία και αυστηρή θέση”.

Η απόφαση που στηρίχθηκε από συντηρητικούς, φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες, εγκρίθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας