ΗΠΑ: Ακροδεξιοί κύκλοι πίσω από τις διαδηλώσεις εναντίον του lockdown

1040
ηπα

Ηχογραφήσεις και διαδικτυακό υλικό που διέρρευσε ο Guardian αποκαλύπτουν ότι η American Revolution 2.0 (AR2)μια από τις πιο δημοφιλείς ομάδες που κινούν τις διαδηλώσεις κατά του lockdown στις ΗΠΑ έχει δεχθεί εκτεταμένη υποστήριξη από γνωστές μορφές της αμερικανικής Ακροδεξιάς, με ορισμένους να συνδέονται ακόμη και με εξτρεμιστικές ομάδες.

Η AR2 αυτοπαρουσιάζεται ως δίκτυο απλών πολιτών, όμως οι ηχογραφήσεις και άλλο υλικό αποκαλύπτουν ότι οι σύμμαχοί της συμπεριλαμβάνουν έναν συνιδρυτή του Tea Party με πολλές διασυνδέσεις, αλλά και μια “οικογένεια” διαδικτυακών ακτιβιστών που έχουν δημιουργήσει δεκάδες ιστοσελίδες και ομάδες στο Facebook με αίτημα το “άνοιγμα” των ΗΠΑ.

Η ιστοσελίδα της AR2 έχει κατασκευαστεί από έναν web designer, ο οποίος είναι ενεργό μέλος ακροδεξιών διαδικτυακών κύκλων εδώ και πολύ καιρό, και ο οποίος διαχειρίζεται ένα πολύ γνωστό δίκτυο στα social media για το κίνημα των πολιτοφυλακών. Ένας παλιότερος χρήστης της ιστοσελίδας είχε τοποθετήσει βόμβα σε τζαμί, ενώ ένας άλλος, τη μνήμη του οποίου μάλιστα τιμά η ιστοσελίδα, σκοτώθηκε πρόσφατα σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία του Μέριλαντ μετά από ένοπλη επιδρομή.

Ποιος είναι ο επικεφαλής τους

Ο Τζος Έλις είναι ο επικεφαλής της AR2, η οποία έχει κινήσει τις διαδηλώσεις κατά του lockdown σε όλη τη χώρα, και η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό ως αυθόρμητη κίνηση πολιτών. Σε ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube, την ιστοσελίδα της AR2 και στις περισσότερες ομάδες στο Facebook που διαμαρτύρονται για το lockdown, ο Έλις παρουσιάζει το κίνημα ως ακομμάτιστο και συμπεριληπτικό, και αυτοπαρουσιάζεται ως ένας συντηρητικός καθημερινός πολίτης.

Στο πιο δημοφιλές του βίντεο, ο Έλις, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας επισκευών στο Σικάγο, περιγράφει τον εαυτό του ως “έναν μέσο Αμερικανό πολίτη”, ο οποίος επιθυμεί “να υπερασπιστεί τις αρχές επί των οποίων οικοδομήθηκε η Αμερική, και οι οποίες είναι η Αμερική”.

Όμως στις ηχογραφήσεις, όπου ο Έλις ακούγεται να μιλά στον ενδότερο κύκλο των μελών της AR2 την περασμένη εβδομάδα, περιγράφει τη βοήθεια που έχει δεχτεί από άλλες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων αντιδραστικών ακτιβιστών που υπερασπίζονται την οπλοκατοχή και παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Ο Έλις ανέφερε στην ομάδα, η φωτογραφία προφίλ της οποίας είναι το λόγκο της παραστρατιωτικής οργάνωσης Three Percentότι τις τελευταίες μέρες έχει “συνομιλήσει με τους αδελφούς Ντόρ”.

Οι αδερφοί Ντορ

Οι αδερφοί Ντόρ, ο Κρις, ο Μπεν, ο Άαρον και ο Μάθιου, είναι ακροδεξιοί ακτιβιστές, οι μέθοδοι των οποίων έχουν επικριθεί εντόνως ακόμη και από συντηρητικές ομάδες και βουλευτές.

Ο Έλις συνεχίζει: “Τους είπα: “Παιδιά, πρέπει να προωθήσετε αυτό που κανονίζω για την Πρωτομαγιά, αν δεν έχετε θέμα”, κι εκείνοι μου είπαν “Ναι, τέλεια”.

Οι αδερφοί Ντορ έχουν οργανώσει διαδικτυακές εκστρατείες, οι οποίες υπερασπίζονται θέσεις της Δεξιάς όπως προκύπτουν από γνωστές ομάδες υπέρ της οπλοκατοχής, όπως το NRAκαι από ομάδες κατά των αμβλώσεων. Οι καμπάνιες τους ενθαρρύνουν συντηρητικούς πολίτες να δωρίσουν χρήματα, αλλά και να υπογράψουν ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες σε ιστοσελίδες, οι οποίες στη συνέχεια εκμεταλλεύονται τα δεδομένα τους.

Μια ανάλυση ερευνητών της διαδικτυακής ασφάλειας που κυκλοφόρησε στα τέλη Απριλίου διαπίστωσε ότι εκατοντάδες ιστότοποι που σχετίζονται με το “άνοιγμα” των ΗΠΑ άνοιξαν στη διάρκεια του μήνα. Αυτοί οι αριθμοί ενδέχεται να σχετίζονται με τους αδερφούς Ντορ, οι σελίδες των οποίων στο Facebook έστρεφαν τα μέλη προς τις εν λόγω διευθύνσεις.

Κάποιες ιστοσελίδες έγιναν κέντρα διασποράς ψευδών ειδήσεων για την πανδημία, ενώ πολλές απαγορεύτηκαν από το Facebbok. Όμως ο Guardian κατάφερε να ανακαλύψει ότι μέχρι τη Δευτέρα τουλάχιστον 20 ιστοσελίδες για το “άνοιγμα” ή για την ομάδα AR2 σε διάφορες πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ παρέμεναν online ως κλειστές ομάδες.

Το περιεχόμενο των σελίδων που είδε ο Guardian προωθούσαν παρακρατικές θεωρίες συνωμοσίας κατά της Κίνας, αντιεμβολιαστικές απόψεις και αρνούνταν τον κίνδυνο του κορονοϊού. Ορισμένες, όπως η σελίδαReopenNC”διέθεταν δεκάδες χιλιάδες μέλη.

Ο Άαρον Ντορ αρνήθηκε να σχολιάσει τη σχέση του με την AR2.

Σε τηλεφωνική συζήτηση με τον Guardian, ο Έλις παραδέχτηκε την επαφή του με τους αδελφούς Ντορ, αναφέροντας ότι πριν τις διαμαρτυρίες της Πρωτομαγιάς “μίλησε με έναν από τους αδερφούς για να τον ρωτήσει αν θα τον βοηθήσει να το διαδώσει”.

Όταν ερωτήθηκε για το αν ήταν εκείνος που επεδίωξε τις επαφές, ο Έλις είπε: “Ένα από τα μέλη μας το έκανε, και μετά οι Ντορ με προσέγγισαν”.

Σε επόμενη κλήση, ο Έλις παραδέχθηκε ότι η ηχογράφηση είναι αυθεντική.

Στο πλαίσιό της, ο Έλις διευκρίνιζε περαιτέρω το είδος της βοήθειας που δέχθηκε, λέγοντας στους στενούς συνεργάτες του: “Ένα από τα παιδιά από τη Γιούτα με γνώρισε με τον ιδιοκτήτη του mymilitia.com”.

Έπειτα συνεχίζει: “Έφτιαξε όλη τη σελίδα τζάμπα και μετά τον ρώτησα ένα απλό πράγμα κι εκείνος τη σχεδίασε ξανά από την αρχή”.

Ο Τσαν Έμπρεϊ

Σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής του domain και της ομάδας στο Facebook που συνδέεται με το My Militiaο ιδιοκτήτης του mymilitia.com είναι ο Τσαντ Έμπρεϊ, από το Οχάιο.

Τα αρχεία του ιστορικού του DNS για την ιστοσελίδα της AR2 δείχνουν ότι η καταγραφή του domain έγινε από μια διεύθυνση e-mail που ανήκει στον Έμπρεϊ και με το URL του ιστότοπου της επιχείρησης σχεδιασμού ιστοσελίδων που ανήκει στον ίδιο.

Ο Έμπρεϊ διαχειρίζεται και τουλάχιστον τρεις ομάδες στο Facebook που συνδέονται με τον ιστότοπο, αλλά και ένα σχετικό κανάλι στο YouTube. Σύμφωνα με στοιχεία από το αρχεία του DNS, αλλά και με βάση δύο “μανιφέστα” που έχει αναρτημένα στο site του, ο Έμπρεϊ έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 20 domain που σχετίζονται με το κίνημα πολιτοφυλακών, με ομάδες υπέρ της οπλοκατοχής ή με συγκεκριμένες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Η ιστοσελίδα του παρουσιάζει μια λίστα με τις υπάρχουσες πολιτοφυλακές και προωθεί ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία πολιτοφυλακών σε κάθε περιοχή των ΗΠΑ.

Παρουσιάζεται ως μια πλατφόρμα για τη δημιουργία πολιτοφυλακών, μέσω της στρατολόγησης μελών και την ιδεολογική και πρακτική εκπαίδευσή τους. Η εκτεταμένη βιβλιοθήκη PDF που μπορεί να βρει κανείς στη σελίδα συμπεριλαμβάνει ένα καναδικό εγχειρίδιο για τις ενέδρες, έναν οδηγό καταστροφής τανκ και μια πραγματεία όπου προβάλλονται επιχειρήματα και στρατηγικές υπέρ μιας ανταρσίας στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι νεοναζί και ρατσιστές επιχειρούν να διασπείρουν την προπαγάνδα τους εντός της σελίδας My Militia.

Στο δεύτερο μανιφέστο που έχει γράψει για το site το 2017, ο Έμπρεϊ αναφέρει ότι ήλπιζε ότι θα μπορούσε να ηγηθεί του κινήματος πολιτοφυλακών και παρουσίαζε στόχους του κινήματος, όπως “τη βελτίωση των τοπικών αρχών μας σε δύσκολους καιρούς και τη βοήθεια των κοινοτήτων μας απέναντι σε κάθε απειλή, εγχώρια ή ξένη” και “την αλλαγή της αρνητικής αντίληψης του κοινού για τις πολιτοφυλακές και τη μετατροπή τους σε καλοδεχούμενη δύναμη, μία που ο κόσμος θα προτιμά από τη στρατιωτικοποιημένη αστυνομία”.

Το site είχε έρθει στα φώτα της δημοσιότητας το 2017 όταν ένας χρήστης του, ο Μάικλ Χάρι και άλλα μέλη της πολιτοφυλακής του Ιλινόις στην οποία ανήκε, τοποθέτησε βόμβα σε τζαμί στη Μινεσότα, πράγμα που μάλιστα σχεδίαζε να επαναλάβει.

Όταν συνελήφθη τον Μάρτιο του 2018, κάλεσε τους υπόλοιπους χρήστες να τον υπερασπιστούν.

Ταυτόχρονα, ο Έμπρεϊ έχει σχεδιάσει τις ιστοσελίδες εξτρεμιστικών οργανώσεων, αλλά και το λόγκο μιας πολιτοφυλακής από την Πενσυλβάνια που ενεπλάκη στην ακροδεξιά συγκέντρωση του Σάρλοτσβιλ το 2017.

Ο Έλις δήλωσε έκπληκτος απέναντι σε αυτές τις διασυνδέσεις του Έμπρεϊ.

Ο ίδιος ο Έμπρεϊ δήλωσε στον Guardian ότι αν γνώριζε πως κάποια από τα site που σχεδίασε ανήκαν σε ακροδεξιές οργανώσεις, θα είχε αρνηθεί να τα αναλάβει, ενώ αιτιολόγησε τη βοήθειά του προς τον Έλις ως δείγμα αλληλεγγύης, καθώς και οι δύο είχαν υποστεί την απαγόρευση των σελίδων τους στο Facebook.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας