Ζητούν έκτακτη σύγκληση Δημ. Συμβουλίου Βύρωνα για εκχώρηση ακινήτων στο Υπερταμείο

5566
βύρωνα

Προς: 

  1. τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόριο Κατωπόδη,
  2. τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα κ. Κώστα Αγγέλη και
  3. τους κ.κ. Δημοτικού Συμβούλους Βύρωνα

ΑΙΤΗΜΑ

ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Βύρωνας, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Των ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων Βύρωνα:

  1. Κοσκινά Θανάση
  2. Μαυρόπουλου Τάσου
  3. Παπαδημητρίου Θανάση
  4. Παπαμιχαήλ Σωτήρη
  5. Σάρολα Βασιλικής
  6. Σώζου Χάρη

*********

Όπως γνωρίζετε, την 19η Σεπτεμβρίου 2018, ήτοι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, καταθέσαμε εγγράφως την παρακάτω ερώτηση προς τη Διοίκηση του Δήμου:

Θέμα: Εκχώρηση ακινήτων του Δημοσίου, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βύρωνα, στο Υπερταμείο  «“Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.)”» .

ΕΡΩΤΗΣΗ

Η για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, εκχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στο λεγόμενο Υπερταμείο,  είναι αναμφίβολα μία από τις πιο μαύρες σελίδες στη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η Διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

Με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ. και ενήργησε ερήμην των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα

Είναι δε  χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η Κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα βρίσκονται και 40 ακίνητα εντός του Δήμου Βύρωνα με  α/α 1416 έως και 1455.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε το δυνατόν συντομότερο για τα κάτωθι:

α) Ποια είναι τα ακίνητα, εντός του Δήμου Βύρωνα, που μεταβιβάζονται στο «Υπερταμείο» και ποια η σημερινή χρήση αυτών από τον Δήμο Βύρωνα, το Ελληνικό Δημόσιο και την Τοπική Κοινωνία,

β) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρήση και αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων από τον Δήμο και την Τοπική Κοινωνία και την εν γένει υπεράσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος και της  Δημόσιας Περιουσίας;

Βύρωνας, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι:

Κοσκινάς Θανάσης, Μαυρόπουλος Τάσος, Παπαδημητρίου Θανάσης, Παπαμιχαήλ Σωτήρης, Σάρολα Βασιλική, Σώζος Χάρης

________________________________________________________

Δυστυχώς, η παραπάνω ερώτησή μας έμεινε αναπάντητη, μιας και ο Δήμαρχος δήλωσε πλήρη άγνοια για το θέμα και επιφυλάχτηκε να μας απαντήσει εντός της νόμιμης προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση της ερώτησης.

Προφανώς, μετά τη δήλωση «άγνοιας» του Δημάρχου, διενεργήσαμε μόνοι μας την απαραίτητη έρευνα, προκειμένου να εντοπίσουμε τα ακίνητα (εντός του Δήμου μας), που μεταβιβάστηκαν στο «Υπερταμείο».

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, μεταξύ των ακινήτων αυτών,  συμπεριλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  1. Η Παλαιά Αγορά Βύρωνα (254,18 τ.μ.)
  2. Προσφυγικά Στενά (περίπου 400 τ.μ.)
  3. Το Στρατόπεδο Σακέτα (123.129,23 τ.μ)
  4. Το κτήριο του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (Α.Τ. Αγίου Δημητρίου)
  5. Το κτήριο του πρώην ΙΘ’ Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (οδός Αλατσάτων)
  6. Τα σχολεία του Καρέα (λεωφ. Ελλήνων Αξιωματικών)
  7. Το Σχολικό Συγκρότημα της Εργάνης (3ο, 4ο, 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βύρωνα καθώς και τα όμορα δημοτικά σχολεία)
  8. Τα δημοτικά γήπεδα επί της Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου (4.127,73 τ.μ)
  9. Τα δημοτικά γήπεδα της Εργάνης (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα 5Χ5), το δημοτικό αναψυκτήριο «ΤΑ ΑΣΤΡΑ» και όμορος ακάλυπτος χώρος πολλών στρεμμάτων.
  10. Γεωτεμάχια πλησίον της οδού Γρανικού (εντός των οποίων βρίσκονται και οικίες ιδιωτών!)
  11. Εκτάσεις πολλών στρεμμάτων στην περιοχή του Καρέα
  12. Έκταση 66.052,35 τ.μ. κάτω από τη Λ. Κατεχάκη, δίπλα στο Νεκροταφείο Βύρωνα.
  13. Έκταση 1.848.254,52 τ.μ., πάνω από τη Λ. Κατεχάκη (δίπλα στον Καρέα), εντός της οποίας υπάρχει παλιό λατομείο και η σημερινή δημοτική αρχή εισηγήθηκε στο παρελθόν την εγκατάσταση εκεί «Πράσινου Σημείου» μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Σκοπός της μεταβίβασης των παραπάνω ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο του «Υπερταμείου», είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση τους (μέσω μίσθωσης, πώλησης κλπ). Όλα δε τα πιθανά έσοδα που θα υπάρξουν από την εκμετάλλευση  αυτή, θα κατατίθενται απευθείας για την αποπληρωμή του άδικου και επαχθούς δημοσιονομικού χρέους της  Χώρας προς τους δανειστές.

Προφανώς, κανένα όφελος δεν πρόκειται να έχουν οι πολίτες από τη μεταβίβαση αυτή! Αντίθετα, θα επιβαρυνθούν στο μέλλον ποικιλοτρόπως  από τη μεταβίβαση των περιουσιακών αυτών στοιχείων του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Από όλα τα παραπάνω, καθίσταται προφανές ότι πλήττονται άμεσα τα συμφέροντα του Δήμου μας, των δημοτών και κατοίκων της πόλης μας και καθίσταται αναγκαία και επιβεβλημένη η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργειών για την αποτροπή των όσων συντελούνται σε βάρος της Πόλης μας.

Για όλους του παραπάνω λόγους

και για όσα επιφυλασσόμαστε να προσθέσουμε κατά την έκτακτη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 

Ζητάμε

Την άμεση σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα παραπάνω.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι

Κοσκινάς  Θανάσης, Μαυρόπουλος Τάσος, Παπαδημητρίου Θανάσης, Παπαμιχαήλ Σωτήρης, Σάρολα Βασιλική, Σώζος Χάρης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας