Εύβοια-Ανείπωτη τραγωδία: Από τους επτά νεκρούς οι δύο εντοπίστηκαν στην Αμφιθέα

1170
νεκροί

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση ενός αγνοούμενου στο Μπούρτζι – Στις 664 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας – Συνολικά 97 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σωστικά συνεργεία – Οι 43 έφυγαν με ελικόπτερα 

Στην Εύβοια σημειώθηκε  σήμερα  «βιβλική καταστροφή». Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους -σπίτια, ζώα, καλλιέργειες, περιουσίες ολόκληρες, αλλά πρωτίστως, εφτά ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και ενός βρέφους, μόλις οκτώ μηνών.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν τα Πολιτικά, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε ΛήλανταΒασιλικόΨαχνά.

Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρέμα του νερού, καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Μαζί της ήταν και ένας άνδρας ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Από τα σωστικά συνεργεία συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Η Πυροσβεστική παρακαλεί για μια ακόμα φορά τους πολίτες, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Στις 664  φτάσει μέχρι πριν λίγο οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους και παροχές βοήθειας στην Εύβοια, ενώ συνολικά 82 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σωστικά συνεργεία, από οικίες και σημεία που είχαν παγιδευτεί. Οι ενέργειες των συνεργείων ολόκληρου του μηχανισμού συνεχίζονται σε όλη την πλημμυρισμένη περιοχή, ενώ τις τελευταίες ώρες εντοπίζονται κυρίως στο Μπούρτζι, για τον εντοπισμό του ατόμου που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αγνοείται.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν προχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις του Νομού Ευβοίας λόγω της καλοκαιρινής θεομηνίας που έπληξε το νησί.

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν από Κύμη, Αλιβέρι και τις πέριξ περιοχές να κατευθυνθούν προς Αθήνα, αντί του πορθμείου της Ερέτριας, συμβουλεύονται να επιλέγουν το πορθμείο των Νέων Στύρων.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής λόγω της κακοκαιρίας οι οδικές μετακινήσεις από το νότιο προς το κεντρικό τμήμα της Εύβοιας, διεξάγονται με δυσκολία.

Το πορθμείο της Ερέτριας που συνδέει την Εύβοια με την Αττική από το σημείο του Ωρωπού, από νωρίς το μεσημέρι κατακλύστηκε από πολίτες που ήθελαν να επιβιβαστούν στα ferry boats για να φτάσουν στην Αθήνα. Ωστόσο πολύωρες είναι οι καθυστερήσεις μέχρι και αυτή την ώρα, για όσους θέλουν να επιβιβαστούν στα ferries.

Εναλλακτικά λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. σε κομβικά σημεία της περιοχής ενημερώνει τους οδηγούς ότι μπορούν να κατευθύνονται και προς το πορθμείο των Νέων Στύρων προκειμένου να φτάσουν δια θαλάσσης στην Αττική.

katastrofes10
katastrofes8
katastrofes7
katastrofes3
katastrofes1

 

Τριακόσια χιλιοστά βροχής

Τριακόσια χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες δέχθηκε η Εύβοια, την ώρα που η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής γνωστοποιήθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

Τον εξαιρετικά υψηλό όγκο κατέγραψε ο σταθμός της Στενής Ευβοίας του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής. Από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής.

 

Αξιοσημείωτη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρεις ανωτέρω νομούς, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα εντοπίστηκε στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

Tο meteo.gr έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες της καταιγίδας από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Όπως αναφέρει, τα ύψη των νεφών ξεπέρασαν τα 12 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές τους είχαν θερμοκρασίες κάτω από -45 oC. Το σύστημα διατήρησε την ισχύ του για περισσότερες από πέντε ώρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη διάρκεια των ισχυρών φαινομένων.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας