Ερντογάν στο Κατάρ-Επισκέπτεται και την τουρκική στρατιωτική βάση 5.000 ανδρών

819

Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται το Κατάρ, μια από τις ελάχιστες αραβικές χώρες που δεν καταδίκασε την εισβολή στη Συρία.

Στην πρωτεύουσα του Κατάρ, μετέβη σήμερα (25/11/2019) ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δεσμοί μεταξύ της Ντόχας και της Άγκυρας ενισχύθηκαν από τότε που η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιούνιο του 2017 με το Κατάρ.
Αυτές οι τέσσερις χώρες κατηγόρησαν την Ντόχα για υποστήριξη ισλαμιστικών κινημάτων –κάτι που εκείνη αρνείται– και για επιδίωξη να προσεγγίσει το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ριάντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε στην Ντόχα για να μετάσχει στην 5η σύνοδο της Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας–Κατάρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, QNA, με μήνυμα στο Twitter.

O Ερντογάν αναμένεται να υπογράψει διάφορες συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Το Κατάρ και η Τουρκία, οι οποίες υποστηρίζουν την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενίσχυσαν τις οικονομικές και πολιτικές τους σχέσεις τα τελευταία χρόνια, στον απόηχο της απομόνωσης της Ντόχας.

Το Κατάρ είναι η μόνη χώρα μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, με τη Σομαλία, που εξέφρασαν επιφυλάξεις σε κείμενο που καταδικάζει την τουρκική επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία τον περασμένο μήνα.

Στο Κατάρ, ο Eρντογάν αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τουρκική στρατιωτική βάση όπου έχουν σταθμεύσει 5.000 άνδρες, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Το κλείσιμο της βάσης αυτής περιλαμβάνεται στις 13 προϋποθέσεις που διατύπωσαν οι αντίπαλοι της Ντόχας προκειμένου να τεθεί τέλος στην απομόνωση της.

Στον αντίποδα, οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Ριάντ επιδεινώθηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφουJamal Khashoggi, από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Αλλά η επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού κράτους πραγματοποιείται με την προοπτική μιας άμβλυνσης της έντασης στην περιοχή, ενώ οι ομάδες ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων και του Μπαχρέιν μεταβαίνουν στην Ντόχα αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά το μποϊκοτάζ του 2017, για να μετάσχουν στο Κύπελλο ποδοσφαίρου του Κόλπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας