Ερντογάν: «Ο Χαφτάρ δεν είναι αξιόπιστος». Στέλνει φρεγάτες στη Λιβύη

838
τουρκία

Την ώρα που ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέο μπαράζ προκλήσεων, τορπιλίζοντας για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Λιβύη.

Λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα, η Τουρκία στέλνει τέσσερις φρεγάτες ανοιχτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, στα ανοιχτά της Τρίπολης υπήρχαν δύο τουρκικές φρεγάτες και πλέον ενισχύεται η παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με δύο πολεμικά πλοία και ένα πλοίο υποστήριξης.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που δυναμιτίζει το κλίμα στη Λιβύη και ταυτόχρονα φανερώνει τη «νευρικότητα» που υπάρχει στη γειτονική χώρα για την άφιξη Χαφτάρ στην Αθήνα.

«Πυρά» Ερντογάν κατά Χαφτάρ

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι στο Βερολίνο ο στρατάρχης Χαφτάρ θα συμβιβαστεί.

«Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω το σκότος. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τι θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως εύχεται να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, διαφορετικά η Τουρκία «θα τα παρακολουθήσει αυτά».

Το νέο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων είχε ξεκινήσει από χθες, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

«Η Τουρκία προχωρά στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη», όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο τρέχον έτος η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου τα τουρκικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν μια σταδιακή εξάπλωση στην Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσουν «συντονισμό και σταθερότητα» στη χώρα που έχει υποστεί καταστροφές από τον πόλεμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας