Ερντογάν: Κίνηση βελτίωσης των σχέσεων με ΗΠΑ. Ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον

266

Την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε σήμερα τουρκικό δικαστήριο που συνεδρίασε στη Σμύρνη. Το δικαστήριο επέβαλε στον αμερικανό πάστορα έκτιση ποινής σε φυλακή, τριών ετών, ενός μηνός και 15 ημερών, ενώ ήρθη  ο κατ’οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την άμεση επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Ο πάστορας δεν θα παραμείνει  άλλο υπό κράτηση λόγω του χρόνου που έχει παραμείνει προφυλακισμένος.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε  προτείνει φυλάκιση δέκα ετών για τον πάστορα και άρση των περιορισμών. Η απελευθέρωσή του αναμένεται να δώσει τέλος στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ο πάστορας κατηγορείται για διασυνδέσεις με τρομοκρατία και κατασκοπεία, όντας αντιμέτωπος με  ποινή 35  ετών. Καθ’  όλη τη διάρκεια της ακροαματικής  διαδικασίας, υποστήριζε ακράδαντα  την αθωότητά του. Στην τελευταία  ερώτηση που τού τέθηκε από το δικαστήριο, ο Μπράνσον απάντησε: «Είμαι αθώος, αγαπώ την Τουρκία, επιθυμώ την αθώωσή μου».

Ο Αμερικανός πάστροας φυλακίστηκε για δύο περίπου χρόνια, πριν αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός του στις 25 Ιουλίου, για λόγους υγείας.

Μάρτυρες άλλαξαν τις καταθέσεις τους

Στο πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν τέσσερις μάρτυρες. Η μία εξ αυτών δήλωσε ότι ουδέποτε είχε ακούσει ότι μέλη του PKK περιθάλπτηκαν σε κλινική ιδιοκτησίας φίλου του Μπράνσον και ότι στη συνέχεια εστάλησαν στον πόλεμο της Συρίας.

Ένας άλλος μάρτυρας απέσυρε τον ισχυρισμό του ότι συριακό μέλος της εκκλησίας του Μπράνσον κατασκεύαζε βόμβες για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ένας τρίτος μάρτυρας τόνισε ότι ουδέποτε είχαν δει μέλη της FETÖ, της οργάνωσης του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν σε χώρο προσευχής του Μπράνσον, τονίζοντας ότι ήταν απλώς φήμες.

Βήμα για εκτόνωση της κρίσης Άγκυρας – Ουάσινγκτον

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να βελτιώσει τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, που έχουν επιβάλει εκατέρωθεν οικονομικές κυρώσεις, με την επιβολή δασμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι κατέθεσαν στη σημερινή κρίσιμη ακροαματική διαδικασία σε τακτικό δικαστήριο ότι προηγούμενες καταθέσεις τους κατά του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ήταν «ανακριβείς». Ο δικηγόρος του είχε νωρίτερα δηλώσει ότι εάν αρθεί ο περιορισμός θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πάστορας βρίσκεται σε κατοίκον περιορισμό κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατικό δίκτυο και στην απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Η υπόθεσή του είχε προκαλέσει μεγάλες εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας