Ερντογάν ερωτοτροπεί με Ουάσινγκτον: Σαμποτάρει αέριο Ιράν, για εισαγωγές αερίου ΗΠΑ

848
αέριο

Η Τουρκία καθυστερεί τις εργασίες επισκευής σε αγωγό φυσικού αερίου με το Ιράν, με σκοπό να ασκήσει πίεση για χαμηλότερες τιμές και να μπορέσει να ζητήσει κάποιου είδους “πολιτική χάρη” από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η S&P Global Platts, επικαλούμενη πηγές του κλάδου.

Ο αγωγός ανατινάχτηκε στα τέλη Μαρτίου, από Κούρδους μαχητές, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές και οι ροές φυσικού αερίου σταμάτησαν στις 31 Μαρτίου. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη παράσχει επίσημη εξήγηση για τη διακοπή ή λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσει η άντληση.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ (LNG), αυξάνοντας τις αγορές της σε 23 φορτία φέτος από 13 σε ολόκληρο το 2019 και τέσσερα το 2018, δήλωσε η S&P Global Platts.

Η S&P Global Platts αναφέρει επίσης ότι η τουρκική κρατική εταιρεία Botas έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον αγωγό στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο στη συνέχεια δεν απάντησε.

Αξιωματούχος του ιδιωτικού τομέα είπε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις καθυστερήσεις επισκευής για να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί το Ιράν στη χώρα. Η Τουρκία εισήγαγε το 17% των αναγκών φυσικού αερίου από το Ιράν πέρυσι, που ανέρχεται σε 2,7 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την S&P Global Platts.

Ο Τούρκος υφυπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η Τουρκία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει φθηνότερο LNG για να πείσει τους μακροπρόθεσμους προμηθευτές φυσικού αερίου να μειώσουν τις τιμές τους.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους, που έχουν δεχτεί πλήγματα από ουκ ολίγες διπλωματικές διενέξεις, μεταξύ των οποίων την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, αλλά και την εισβολή στη Συρία, επιτιθέμενοι εναντίον των Κούρδων που μάχονταν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αυξημένες τουρκικές εισαγωγές LNG, μαζί με το κλείσιμο του ιρανικού αγωγού, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν μόνο για να υποστηρίξουν τη δέσμευση της Τουρκίας να “συνεχίσει να είναι ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος“, σύμφωνα με την S&P Global Platts.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας