Ερντογάν: Είπαμε στην ελληνική κυβέρνηση μην πάτε Ίμια και το έπραξαν!

1573
τουρκία

Σε μια δήλωση πρωτοφανούς πρόκλησης και άκρως ταπεινωτική για την Αθήνα,  προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είπε «φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (Καρντάκ, όπως είναι η τουρκική ονομασία) επειδή τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση».

«Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν (σημ: κατάθεση στεφάνων για τους πεσόντες στην κρίση των Ιμίων) τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά. Δηλώσαμε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

«Ο υπουργός Άμυνας μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά(!)» είπε.

Σημειώνουμε, βεβαίως, ότι ποτέ εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης μετά την κρίση στις βραχονησίδες δεν είχε ανέβει στα Ίμια και ότι στην επέτειο της τραγωδίας οι Έλληνες επίσημοι έριχναν είτε από αεροπλάνο και ελικόπτερο, είτε από πλοίο στεφάνι τιμής στη θάλασσα για τους πεσόντες, εκτός, όμως, των χωρικών υδάτων των Ιμίων! Φέτος δεν έγινε ούτε και αυτό, ενώ αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Τούρκου προέδρου τότε πρόκειται για μια εκ νέου αποδοχή του “γκριζαρίσματος” των Ιμίων από την ελληνική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανήμερα της επετείου της κρίσης των Ιμίων το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρεις μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου και παρέμεινε για πολλές ώρες με ποντισμένα καλώδια.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό με τον αστείο ισχυρισμό του «δυνατού αέρα» που έφερε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. O εν λόγω ισχυρισμός καταρρίπτεται από τα στοιχεία και την κοινή λογική. Όμως τα ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και τα γεγονότα που αποκρύφθηκαν είναι πολλά.

Οι φωνές που εκτιμούν πως πραγματοποίησε και έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πληθαίνουν, ακόμη και στον φιλοκυβερνητικό τύπο, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως το Ορούτς Ρεις αποχώρησε μόνο όταν η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της πως δεν πρόκειται να πετάξει στεφάνι στα Ίμια.

Η κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει δώσει απαντήσεις, ενώ μέχρι σήμερα επέμενε, και μάλιστα με επίσημες τοποθετήσεις και όχι με διαρροές, πως το «ξεστράτισμα» του Ορούτς Ρεις οφειλόταν στην κακοκαιρία, ξεσηκώνοντας «θύελλα» αντιδράσεων. «Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Που νομίζουν ότι απευθύνονται σε κρετίνους;», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντώνη Αντωνιάδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας