Ερντογάν: Δεν κλείνω τα σύνορα με Ελλάδα. Σύνοδος με Γαλλία-Γερμανία-Βρετανία

1320
ερντογάν

Σύνοδο για το μεταναστευτικό χωρίς την παρουσία της Ελλάδας ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαρτίου με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και ενδεχομένως της Βρετανίας.

Θέμα συζήτησης, όπως τόνισε, θα είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μεταναστευτικό, αφότου η Άγκυρα άνοιξε τις πύλες τις προς την Ευρώπη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η χώρα του δεν σκέφτεται να κλείσει προς ώρας τα σύνορά της με την Ελλάδα.

Επανέλαβε, μάλιστα, πως η Ελλάδα θα πρέπει και αυτή να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο σε πρόσφυγες και μετανάστες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, ο Ερντογάν είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προστατεύσουν τους απλούς ανθρώπους και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην Ιντλίμπ.

Υποστήριξε, επίσης, για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δει τη “μεγάλη εικόνα”. Η Ιντλίμπ και η προσφυγική κρίση είναι ένα τεστ ηγεσίας και θα έχει μεγαλύτερη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά για εμάς» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει και αυτή το “κομμάτι” της».

«Ως αποτέλεσμα αυτού, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση» συνέχισε ο ίδιος.

Αποκάλυψε επίσης ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επισκεφτούν την Τουρκία στις 17 Μαρτίου.

«Οι Τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις συζητήθηκαν σε μεγάλη έκταση κατά τη διάρκεια της συνάντησης» είπε ο Ερντογάν, και συνέχισε:

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχτηκαν ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται αργά».

«Η Τουρκία θα αποκαλύψει την κακοποίηση των προσφύγων από τους Έλληνες»

Πάντα σύμφωνα με τη Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε για πολλοστή φορά «πυρά» κατά της Ελλάδας και ανέφερε πως η Άγκυρα θα αποκαλύψει τις «ελληνικές ενέργειες κατά των αθώων προσφύγων» στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα δεν γνωρίζει Διεθνές Δίκαιο. Ο Μητσοτάκης πρέπει να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να γνωρίζουν και να αποδεχθούν ότι η συμπεριφορά τους στα σύνορα είναι δολοφονική. Θα αποκαλύψουμε πάλι τις φωτογραφίες των γυμνών προσφύγων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας