Εργαζόμενος του ΕΚΑΒ καταδικάστηκε σε 13 χρόνια για πλαστό πτυχίο

984
ασθενοφόρων

Ακόμη μία υπόθεση πλαστού πτυχίου, για την οποία η Δικαιοσύνη επέβαλε εξοντωτική ποινή έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με την καθαρίστρια, η οποία καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης για πλαστό απολυτήριο δημοτικού.

Η νέα αυτή υπόθεση αφορά στο απολυτήριο τεχνικού λυκείου που πλαστογράφησε εργαζόμενος του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, γιατί παρότι είχε τελειώσει τη σχολή, τον είχαν ενημερώσει – λανθασμένα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- ότι δεν μπορεί να διοριστεί με απολυτήριο από σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα που αποκαλύπτει την υπόθεση ο εργαζόμενος του ΕΚΑΒ καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 20 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Η ποινή του είναι ακόμη πιο αυστηρή από αυτή που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια στον Βόλο, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο ΣΤ’ Δημοτικού.

«Όταν ανακοινώθηκε η ποινή μου, ακούστηκε μια βοή στο δικαστήριο. Όλοι εξεπλάγησαν. Κανένας δεν περίμενε ότι θα έτρωγα 20 χρόνια», αναφέρει o εργαζόμενος περιγράφοντας την ιστορία του. Όπως λέει, περίμενε σε μια καλύτερη μοίρα στο Εφετείο, που έγινε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά διαψεύστηκε.

«Δυστυχώς, μου επέβαλαν 13 χρόνια κάθειρξη. Την επόμενη στιγμή, οδηγούμαι στην κλούβα. Έμεινα στο μεταγωγών για 7 ημέρες και μετά στις φυλακές Χαλκίδας, αναφέρει. Στις φυλακές έμεινε για 1,5 μήνα, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε την αίτηση αναστολής του και αποφυλακίστηκε. Πλέον, ο εργαζόμενος του ΕΚΑΒ έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο και περιμένει την απόφαση.

Πώς έφτασε στην πλαστογραφία

Ο εργαζόμενος, 51 ετών σήμερα, υποστηρίζει μιλώντας στο Πρώτο Θέμα είπε πως ο λόγος που πλαστογράφησε το απολυτήριο ήταν επειδή ήθελε πολύ αυτή τη δουλειά κι ότι μετανιώνει για την πράξη του κάθε μέρα.

«Έβγαλα τη σχολή του ΕΚΑΒ από τους πρώτους και πέτυχα στην πρώτη προκήρυξη που έκανα τα χαρτιά μου. Όμως, όταν πήγα να κάνω εγγραφή, με ενημέρωσαν ότι απορρίπτομαι, επειδή το πτυχίο μου δεν ήταν ισότιμο με του λυκείου», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του εργαζόμενου, η πληροφορία που του έδωσαν ήταν λανθασμένη, καθώς το πτυχίο που διέθετε ήταν αρκετό για να γίνει η πρόσληψή του, κάτι που έμαθε πολλά χρόνια αργότερα.

Εν τω μεταξύ, λίγα χρόνια μετά, αποφασίζει να κάνει τα χαρτιά του και σε νέο διαγωνισμό του ΕΚΑΒ, μόνο που αυτή τη φορά, θεωρώντας ότι το πτυχίο του δεν κάνει, άλλαξε το ονοματεπώνυμο στο πτυχίο του κουμπάρου του, που είχε απολυτήριο τεχνικού λυκείου. Το περιστατικό έγινε το 1997, πριν κλείσει τα 30 του χρόνια. «Αν το ήξερα, καλύτερα να έμενα άνεργος», λέει σήμερα, πολλά χρόνια μετά.

Αφού προσλήφθηκε στο ΕΚΑΒ δούλεψε σε αρκετές θέσεις, ενώ έλαβε κάθε δυνατή εκπαίδευση σχετικά με τη δουλειά του. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ.

Η υπόθεση με το πλαστό πτυχίο ήρθε στο φως το 2014, όταν και ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την ταυτοποίηση των πτυχίων. «Μόλις ανακοινώθηκε, ανησύχησα. Ήμουν σίγουρος ότι θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη», λέει προσθέτοντας ότι εάν ήξερε τι θα ακολουθούσε, δεν θα το έκανε ποτέ.

Μαζί με την αποκάλυψη της πλαστότητας, ξεκίνησε μια δικαστική περιπέτεια που οδήγησε στις φυλακές Χαλκίδας, κάτι που είχε επιπτώσεις στον ίδιο και την οικογένειά του.

«Έχω καταστραφεί οικονομικά, ηθικά, ψυχολογικά. Η κόρη μου ερχόταν κάθε Σάββατο να με δει στη φυλακή για 20 λεπτά. Το παιδί μετά το πήγαμε σε παιδοψυχολόγο», επισημαίνει, λέγοντας ότι η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν δυσανάλογη της πράξης του. «Το έχω μετανιώσει πικρά, αλλά το θεωρώ άδικο. Δεν είμαι κακός άνθρωπος, ούτε εγκληματίας», λέει.

Άλλωστε, ποτέ του δεν περίμενε ότι η ποινή που θα του επέβαλλαν θα εξαντλούσε τα όρια της αυστηρότητας. «Περίμενα ότι θα δικαστώ για την πλαστογραφία. Δεν φανταζόμουν ότι θα καταδικαστώ σαν καταχραστής δημοσίου χρήματος μεγάλης αξίας και για απάτη κατ’ εξακολούθηση», λέει.

Πλέον, ο εργαζόμενος περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου προσέφυγε. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην επιστρέψει στη φυλακή, μια εμπειρία από την οποία, όπως λέει, δεν έχει συνέλθει ακόμη.

«Η φυλακή είναι πολύ σκληρή, αν και μου φέρθηκαν καλά και με βοήθησαν. Δεν είμαι εγκληματίας και ήξεραν ότι δεν ανήκω εκεί. Αλλά ο εγκλεισμός είναι απομόνωση, αθλιότητα», λέει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας