Μετά τον Λαφαζάνη,δικογραφία σε βάρος 20 Βολιωτών για κίνημα κατά πλειστηριασμών

2518
διώξεις

Μετά την εκδικητική και διάτρητη δικογραφία που έστειλε στις εισαγγελικές αρχές κατά του Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ. της ΛΑ.Ε., η Γενική Ασφάλεια της Αθήνας για συμμετοχή στους αγώνες κατά των πλειστηριασμών, δικογραφία συνετάχθη και κατά 20 αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών στο Βόλο, οι οποίοι έλαβαν και κλήση για να απολογηθούν.

Η άλλη όψη της αρπαγής σπιτιών είναι ο κυβερνητικός αστυνομικός και δικαστικός αυταρχισμός, που θυμίζει άλλες εποχές.

Την ώρα που ο εφιάλτης των πλειστηριασμών επέστρεψε και ενώ σήμερα Τετάρτη, μετά από την ανάπαυλα του καλοκαιριού, βγαίνουν στο «σφυρί» μόνο από τον Βόλο επτά ακίνητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα,«στόχος» διώξεων γίνονται συνδικαλιστές, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και μέλη της Κίνησης κατά των πλειστηριασμών στον Βόλο, όπως αποκαλύπτει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Πρόκειται για μια από τις πρώτες πανελλαδικά δικογραφίες που συντάσσεται σε βάρος συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, κλήση προκειμένου να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών, έλαβαν τις τελευταίες μέρες 20 Βολιώτες, μεταξύ των οποίων μέλη της Κίνησης κατά των πλειστηριασμών, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και του εργατικού κινήματος, καθώς και μέλη συλλόγων της πόλης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στο πλαίσιο δικογραφίας που σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου και σε συνεννόηση με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου που διέταξε προκαταρκτική έρευνα, οι 20 Βολιώτες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν στις 10, στις 17 και στις 24 Ιανουαρίου 2018 αντίστοιχα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ματαίωση των προγραμματισμένων πλειστηριασμών.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, η σχηματισθείσα δικογραφία έχει ήδη υποβληθεί στις Εισαγγελικές Αρχές. Μετά το πέρας των καταθέσεων η Εισαγγελία στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που έχει διατάξει, θα αποφασίσει για τα περαιτέρω, αν δηλαδή ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους ή όχι.

Οι 20 κληθέντες είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως παραβίαση οικιακής ειρήνης επειδή δεν επέτρεψαν τους συμβολαιογράφους, που ήταν υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, να εισέλθουν εσωτερικά του Δικαστικού Μεγάρου για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, καταθέσεις έχουν ήδη ληφθεί από αστυνομικούς, οι οποίοι τις επίμαχες ημερομηνίες ήταν παρόντες στα δικαστήρια προκειμένου να αποφευχθούν έκρυθμες καταστάσεις, από τους συμβολαιογράφους που ήταν επιφορτισμένοι με συγκεκριμένους πλειστηριασμούς και από τους ειρηνοδίκες που προήδρευαν της διαδικασίας.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και έχει ήδη διαβιβαστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής στην Εισαγγελία Βόλου, περιλαμβάνει εκτός από τις προαναφερθείσες καταθέσεις και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου από τις επίμαχες ημερομηνίες.

Αυτεπάγγελτη δίωξη

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά την ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε ο τότε υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής τον Δεκέμβριο του 2017, με την οποία προβλέπονταν αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον επιδιώκει να εμποδίσει τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας η διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση μάλιστα της επίμαχης τροπολογίας που ισχύει μέχρι σήμερα, «οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών».

Βασική πηγή: ”ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας