Επιχείρηση«Νύχια της Τίγρης»: Τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ εναντίον Κούρδων ανταρτών

840
ιράκ

Απανωτές εισβολές , με την ανοχή των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και μεγάλων δυνάμεων της Δύσης, πραγματοποιεί η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Κυπριακή Δημοκρατία, που από το ’74 η Τουρκία κατέχει το 38% του ηπειρωτικού εδάφους όπως και μεγάλο τμήμα των ακτογραμμών της, ο θαλάσσιος Αττίλας εκδηλώνεται με τα τουρκικά γεωτρύπανα να παραβιάζουν την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη ΑΟΖ.

Στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, στο Αφρίν, στην Ιντλίμπ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα όχι μόνο με τον τουρκικό στρατό αλλά και με, υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της, ακραίες δυνάμεις τζιχαντιστών που μάχονται εναντίον του συριακού Στρατού.

Στη Λιβύη, με το Τουρκολυβικό μνημόνιο που παραβιάζει τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, του λιβυκού λαού και της νόμιμης δημοκρατικά εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει εισβάλλει στη Λιβύη και με στρατιωτικές επιχειρήσεις χιλιάδων τρομοκρατών του ISIS της Al Nusra κ.α που μεταφέρονται από τη Συρία  στην Τρίπολη, υπό την ηγεσία της μαριονέτας του Τούρκου προέδρου, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.

Νέο μέτωπο ανοίγει ο Ερντογάν, αυτή τη φορά με το Ιράκ.

Η  Άγκυρα, κλιμακώνοντας τις επιθετικές ενέργειες, μετά τους βομβαρδισμούς κατά θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, έκανε σαφές ότι στην περιοχή επιχειρούν Τούρκοι καταδρομείς.

Η στρατιωτική επιχείρηση με την εισβολή στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ, αποκαλείται «Νύχια της Τίγρης». Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, στόχος της εισβολής είναι αντάρτες των Κούρδων του ΡΚΚ.

Αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν θέσεις Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στην περιοχή Χαφτάνιν του βόρειου Ιράκ, σύμφωνα με το υπουργείο, που έκανε σαφές ότι στην περιοχή επιχειρούν Τούρκοι καταδρομείς.

«Οι ηρωικοί καταδρομείς μας βρίσκονται στην Χαφτάνιν. Για να εξουδετερωθούν το PKK και άλλα τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν τον λαό μας και τα σύνορά μας, η Πολεμική Αεροπορία μας, μαζί με εξοπλισμό υποστήριξης πυρός, ελικόπτερα και καταδρομείς μας, υποστηριζόμενους από οπλισμένα και άοπλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν κινητοποιηθεί στην περιοχή», ανέφερε.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα η Άγκυρα πραγματοποίησε άλλη επιχείρηση με την ονομασία «Νύχτα του Αετού», εξαπολύοντας μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον θέσεων του PKK σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ιράκ.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βάζουν συχνά στο στόχαστρο μέλη του εκτός νόμου αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), τόσο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας — όπου το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα — όσο και στο βόρειο Ιράκ, όπου η ένοπλη οργάνωση έχει εγκαταστήσει βάσεις μετόπισθεν.

Οι νέες επιχειρήσεις καταγράφονται καθώς η Άγκυρα διατείνεται πως καταγράφεται αύξηση των επιθέσεων ανταρτών εναντίον βάσεων του τουρκικού στρατού.

Στο κέντρο επιχειρήσεων, μάλιστα, βρέθηκε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Η επιχείρηση προεξοφλείται πως θα προκαλέσει εκ νέου τριβές ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη, η οποία κάλεσε την Τρίτη τον Tούρκο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της ιρακινής κυβέρνησης για τα πλήγματα που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην ιρακινή επικράτεια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι θα εξαπολύσει χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των βάσεων του PKK στις ορεινές περιοχές Καντίλ και Σίντζαρ.

Το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση για τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Στον πόλεμο χαμηλής έντασης έκτοτε, κυρίως στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας